Skip to main content

Νέος «πελάτης» για το ρωσικό πετρέλαιο στην Αμερική

Ήδη απέπλευσαν από τα λιμάνια του Νοβοροσίσκ και της Ουστ-Λουγκά, δεξαμενόπλοια με ρωσικό πετρέλαιο Urals

Μια απροσδόκητη αγορά για το ρωσικό πετρέλαιο βρήκε η Μόσχα στην Αμερικανική ήπειρο: τη Βενεζουέλα. Χώρα με τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη, η Βενεζουέλα θα είναι το επίκεντρο των αγορών πετρελαίου τον επόμενο μήνα, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν θα εξετάσει αν θα παρατείνει την εξάμηνη χαλάρωση αμερικανικών των κυρώσεων.

Σύμφωνα με την Kpler, ήδη απέπλευσαν από τα λιμάνια του Νοβοροσίσκ και της Ουστ-Λουγκά, δεξαμενόπλοια με ρωσικό πετρέλαιο Urals. Τα φορτία ανήκαν στους ρωσικούς εξαγωγείς πετρελαίου Rosneft και Surgutneftegaz. Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία προμήθευσε ήδη στη Βενεζουέλα 260.000 βαρέλια ντίζελ που παρήγαγε η Sibur-RT (πρώην Taif).

Η παράδοση ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στη Βενεζουέλα είναι μάλλον ασυνήθιστη. Η Βενεζουέλα χρησιμοποιεί κυρίως το δικό της βαρύ πετρέλαιο και το αναμιγνύει με ακατέργαστη βενζίνη ή συμπύκνωμα αερίου, προκειμένου να αποκτήσει πρώτες ύλες κατάλληλης ποιότητας

Την ίδια στιγμή όμως, η PDVSA, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της Βενεζουέλας, προσπαθεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δικές της εξαγωγές πετρελαίου, γι’ αυτό και οι πωλήσεις  της αυξήθηκαν σε υψηλό τετραετίας τον Φεβρουάριο.

Η κρατική εταιρεία εκμεταλλεύεται μέχρι τώρα τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων, εξάγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο δικό της πετρέλαιο και αντικαθιστώντας το με προϊόντα πετρελαίου από «φιλικές χώρες» όπως η Ρωσία. «Στο πλαίσιο αυτό, το ρωσικό αργό Urals αναμένεται να παίξει  ρόλο  υποκατάστατου του πετρελαίου της Βενεζουέλας στην εγχώρια αγορά», δήλωσε αναλυτής της Kpler. Τις πρώτες 60 ημέρες του 2024, η χώρα με τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη «κατάφερε να εξάγει 27,6 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου» από έναν τερματικό σταθμό στην πολιτεία Ανζοατέκι, στην Καραϊβική. Πρόκειται για αύξηση 7,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023 , σύμφωνα με έγγραφο της PDVSA.

Τα στοιχεία για τις εξαγωγές του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, είναι τα «υψηλότερα των τελευταίων ετών» και περιλαμβάνουν 13 εκατομμύρια βαρέλια «Merey 16», ένα μείγμα καυσίμου που χρησιμοποιείται για θέρμανση .

Μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, η Pdvsa αύξησε μάλιστα σε 63 τον αριθμό των δεξαμενοπλοίων που χρησιμοποιεί για την μεταφορά του πετρελαίου της, που αποτελεί αύξηση 26% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Ο υπουργός Πετρελαίου και πρόεδρος της PDVSA,Πέδρο Ραφαέλ Τελετσέα  διαβεβαίωσε ότι η ημερήσια παραγωγή της Βενεζουέλας θα ξεπεράσει τα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εφέτος, που θα αντιπροσωπεύει αύξηση 53,2% σε σύγκριση με το 2023, όταν ήταν κατά μέσο όρο 783.000 βαρέλια.

Αμερικανικές κυρώσεις

Ο πετρελαϊκός τομέας της χώρας δεχόταν από το 2019 πιέσεις λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, με αποτέλεσμα να μειώσει σημαντικά τις εξαγωγές από τότε. Στη μείωση αυτή συνέβαλε επίσης η οικονομική κρίση και η έλλειψη νέων επενδύσεων στον κλάδο.

Τον Οκτώβριο του 2023, οι ΗΠΑ χαλάρωσαν τις κυρώσεις κατά του πετρελαϊκού τομέα της Βενεζουέλας για έξι μήνες. Η απόφαση  αυτή ελήφθη από την κυβέρνηση Μπάιντεν ,καθώς οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία μείωσαν οικειοθελώς τις εξαγωγές τους.