Skip to main content

Η χώρα όπου οι γυναίκες CEO έχουν δύο φορές υψηλότερο μισθό από τους άνδρες ομολόγους τους

Στις περισσότερες χώρες το ποσοστό συμμετοχής σε θέσεις ευθύνης και οι αμοιβές των ανδρών είναι πολύ υψηλότερα

Μία χώρα δείχνει τον δρόμο στη συμμετοχή των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις, αλλά και στις αμοιβές τους, την ώρα που στον υπόλοιπο κόσμο η ψαλίδα υπέρ των ανδρών σε αυτά τα δύο μέτωπα παραμένει μεγάλη και η ισότητα των δύο φύλων μακρινός στόχος.

Οι γυναίκες διευθύνουσες σύμβουλοι (CEO) στη Νέα Ζηλανδία είχαν μέσες ετήσιες αποδοχές της τάξης των 5,9 εκατ. δολαρίων την ώρα που οι άνδρες ομόλογοί τους είχαν μέσες ετήσιες απολαβές 2,6 εκατ. δολαρίων.

Το κράτος του Ειρηνικού εμφανίζει επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, με περισσότερο από το 40% των CEOs να είναι γυναίκες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του MSCI. Το ποσοστό αυτό είναι εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς ότι στις 2.868 εταιρείες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης από ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές που φιγουράρουν στον δείκτη MSCI ACWI, μόλις το 5,8% των CEO και το 19% των CFO (οικονομική διεύθυνση) είναι γυναίκες.

Ακόμη και στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, στις οποίες θα περίμενε κανείς να βλέπουμε μεγαλύτερα βήματα ως προς την ίση εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, η εικόνα είναι απογοητευτική. Στην Ελβετία (2,2%) στην Ολλανδία (3,2%), στη Γερμανία (3,6%) ποσοστό μικρότερο του 5% των CEO είναι γυναίκες. Μάλιστα σύμφωνα με την έκθεση του MSCI στην Ελβετία οι γυναίκες CEO βγάζουν τέσσερις φορές λιγότερα από τους άνδρες ομολόγους τους.

Στην Ασία, η Ιαπωνία (1,1%), η Νότια Κορέα (3,2%) και το Χονγκ Κονγκ (4,8%) εμφανίζουν επίσης ποσοστό μικρότερο του 5% στη γυναικεία εκπροσώπηση μεταξύ των CEOs. Παρόλα αυτά στη Νότια Κορέα οι γυναίκες CEO αμείβονται καλύτερα, όπως προκύπτει από την έκθεση του MSCI.

Συνολικά οι γυναίκες καλύπτουν περίπου το 25% των θέσεων στα ΔΣ των εταιρειών του δείκτη MSCI ACWI.

Η τεχνολογία είναι ανδροκρατούμενη

Από τους 11 κλάδους, που παρακολουθεί ο MSCI, αυτός των προϊόντων υγείας έχει το υψηλότερο ποσοστό γυναικών CEO (10,4%) και CFO (σχεδόν 20%). Ο πλέον ανδροκρατούμενος είναι αυτός της τεχνολογίας της πληροφορικής.

Το 15% των εταιρειών του κλάδου έχουν διοικητικά συμβούλια αποτελούμενα αποκλειστικά από άνδρες. Πολύ κοντά και ο κλάδος πρώτων υλών με το 14% των εταιρειών να έχουν μόνο άνδρες σε διευθυντικές θέσεις. Στον κλάδο του real estate το ποσοστό των εταιρειών με αποκλειστικά ανδροκρατούμενα διοικητικά συμβούλια υποχώρησε το 2023 στο 8,6% από 14,8% το 2022.