Skip to main content

Alecta: Σε πρωτοφανή κρίση βυθίζεται το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας

TT News Agency/Janerik Henriksson via REUTERS
Η Καρίνα Άκερστρομ έμεινε στη θέση της προέδρου για κάτι παραπάνω από μία εβδομάδα

Αντιμέτωπο με ζημίες από επενδύσεις που δεν πήγαν καλά, τώρα δοκιμάζεται και από κρίση ηγεσίας

Σε παραίτηση οδηγήθηκε η νέα πρόεδρος του Alecta, λίγες μόλις ημέρες μετά τον διορισμό της στη θέση.  Η Καρίνα Άκερστρομ – ένα από τα πιο γνωστά στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου – παραιτήθηκε από τη θέση της την Κυριακή, στην οποία είχε διοριστεί στις 22 Φεβρουαρίου.

Η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Svenska Handelsbanken AB επελέγη για τη θέση, όταν το εποπτικό συμβούλιο υπό τον Κένεθ Μπεγνκτσον, ανακάλεσε τον διορισμό του πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Δανίας, Λαρς Ρόντε, στα τέλη Ιανουαρίου.

Η ξαφνική αποχώρηση της Akerstrom επιτείνει μια κρίση ηγεσίας στο συνταξιοδοτικό ταμείο, το οποίο διαχειρίζεται 1,2 τρισεκατομμύρια κορώνες (116 δισεκατομμύρια δολάρια) συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων για το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Σουηδίας.

To Alecta έχει αντικαταστήσει μια σειρά από κορυφαία στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου και του προηγούμενου προέδρου, αφού ήρθε αντιμέτωπο με ζημίες 2 δισ. δολαρίων από την επένδυσή του σε περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank (SVB), που κήρυξε πτώχευση.

Στο μικροσκόπιο η Heimstaden Bostad

Η αναταραχή οξύνθηκε αργότερα μέσα στο έτος, όταν η επένδυση του Alecta στη Heimstaden Bostad AB είδε την αξία της να συρρικώνεται σε τέτοιο βαθμό που οδήγησε το συνταξιοδοτικο ταμείο σε απομείωση της τάξης των 32,7 δισ. κορωνών.

Η παραίτηση της προέδρου ακολουθεί ρεπορτάζ της εφημερίδας Dagens Industri για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων με την Heimstaden Bostad. Ο προηγούμενος εργοδότης της Άκερστρομ, η Handelsbanken, είναι ο πιστωτής της Heimstaden Bostad.

Η Άκερστρομ είχε ανακοινώσει παραίτηση από τη θέση της διευθύνουσας  συμβούλου της Handelsbanken στην αρχή του έτους, αλλά το συμβόλαιό της ισχύει μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 και απαιτεί «πλήρη πίστη» με την εταιρεία μέχρι τότε, ανέφερε η Dagens Industri στην έκθεση.

Η Heimstaden Bostad προσπαθεί αυτό το διάστημα να ξεφορτωθεί ακίνητα, εν μέσω υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής της αξιολόγησης και απότομης αύξησης στο κόστος δανεισμού.