Skip to main content

ΗΠΑ: Προσπαθούν να μπλοκάρουν με μήνυση τη μεγαλύτερη συγχώνευση σούπερ μάρκετ όλων των εποχών

Reuters

Η αρμόδια Επιτροπή υποστηρίζει ότι το deal των 25 δισ. δολαρίων θα οδηγήσει σε αυξημένες τιμές για τους καταναλωτές

Τη δικαστική οδό αποφάσισε να ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) προκειμένου να μπλοκάρει τη συγχώνευση των Kroger και Albertsons, ένα deal 25 δισ. δολαρίων, που είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ στον χώρο των σούπερ μάρκετ.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η συγχώνευση θα οδηγήσει σε μείωση του ανταγωνισμού και κατά συνέπεια σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Η συμφωνία ανακοινώθηκε ήδη από το 2022 και επιδιώκει να ενώσει τον 5ο και τον 10ο μεγαλύτερο όμιλο λιανικής στις ΗΠΑ. Οι δύο όμιλοι έχουν στην κατοχή τους δεκάδες brands, μεταξύ των οποίων τα Safeway, Vons, Harris Teeter και Fred Meyer.

Η κρίση κόστους ζωής

Αλλά η προτεινόμενη συγχώνευση έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι τιμές των τροφίμων καλπάζουν.

Οι Αμερικανοί δαπανούν 26% περισσότερα σε βασικά αγαθά σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Επιπλέον ξοδεύουν για τρόφιμα το υψηλότερο ποσοστό του εισοδήματος εδώ και 30 χρόνια.

Τι λέει η FTC, τι απαντούν οι εταιρείες

Σε ανακοίνωσή της η FTC σημειώνει ότι μία συγχώνευση θα εξαλείψει τον ανταγωνισμό σε είδη διατροφής και άλλα βασικά αγαθά, θα φουσκώσει τις τιμές, θα οδηγήσει σε κλείσιμο καταστημάτων και απώλειες θέσεων εργασίας.

Οι δύο εταιρείες, που απασχολούν κατά κύριο λόγο εργαζομένους, που καλύπτονται από εργατικά σωματεία, απορρίπτουν την κριτική και τονίζουν ότι στόχος τους είναι να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό κολοσσών, όπως είναι η Walmart, η Amazon και η Costco, ενώ αντιμετωπίζουν πίεση και από την Aldi, τη γερμανική αλυσίδα χαμηλού κόστους που αναπτύσσεται ταχύτατα στις ΗΠΑ.