Skip to main content

ΔΝΤ: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, λόγω ΗΠΑ και Κίνας

REUTERS/Eduardo Munoz

Κάνει λόγο για ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, ενώ χαιρετίζει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας στην Κίνα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε ανοδικά την Τρίτη τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, χάρη στην «απροσδόκητη ισχύ της αμερικανικής οικονομίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης στην Κίνα.

Βλέπει πλέον την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 στο 3,1%, αυξημένη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη πρόβλεψή του τον Οκτώβριο, και ακολουθείται από επέκταση 3,2% το 2025.

Οι μεγάλες οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας, έχουν επίσης καλύτερες επιδόσεις από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι υπάρχει πλέον μειωμένη πιθανότητα της λεγόμενης «σκληρής προσγείωσης», μιας οικονομικής συρρίκνωσης μετά από μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης, παρά τους νέους κινδύνους από την άνοδο των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

Προβλέπει ανάπτυξη φέτος 2,1% στις ΗΠΑ, 0,9% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ιαπωνία και 0,6% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων το τέταρτο τρίμηνο, με ανάπτυξη 3,3%.

Η Κίνα αντιμετώπισε μια σειρά από ζητήματα κατά το τελευταίο έτος, συμπεριλαμβανομένης της απογοητευτικής ανάκαμψης των δαπανών μετά την πανδημία, των ανησυχιών για τον αποπληθωρισμό και της συνεχιζόμενης κρίσης στον τομέα των ακινήτων. Η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή πλήθος μέτρων τόνωσης της οικονομίας ως απάντηση, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ.

Ωστόσο, οι προβλέψεις του ΔΝΤ παραμένουν κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο ανάπτυξης μεταξύ 2000 και 2019, ο οποίος ανέρχεται σε 3,8%. Τα υψηλότερα επιτόκια, η απόσυρση ορισμένων προγραμμάτων δημοσιονομικής στήριξης και η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας συνεχίζουν να επιβαρύνουν, ανέφερε.