Skip to main content

Πέντε μέτρα για τη διευκόλυνση των ξένων επισκεπτών στην Κίνα

Η ακτοπλοϊκή γραμμή Γιεντάι-Ιντσεόν δέχεται το μεγαλύτερο γκρουπ τουριστών στην ιστορία της, με πλήθος κόσμου από τη Νότια Κορέα να καταφτάνει στην Αίθουσα Διεθνούς Ταξιδιωτικού Ελέγχου στον τελωνειακό σταθμό της Γιεντάι στην επαρχία Σαντόνγκ. Φωτογραφία του Τανγκ Κε

Την 1 Δεκεμβρίου 2023, η Κίνα κατήργησε πιλοτικά και μονομερώς την έκδοση θεωρήσεων για 6 χώρες, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Μαλαισία

Στις 11 Ιανουαρίου εφαρμόστηκαν επισήμως πέντε μέτρα για τη διευκόλυνση της εισόδου πολιτών τρίτων κρατών στην Κίνα. Αυτά είναι:

– χαλάρωση των κριτηρίων για όσους υποβάλλουν αίτηση σε συγκεκριμένα σημεία θεωρήσεων κατά την είσοδό τους στη χώρα.

– πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να διέρχονται απευθείας μέσω του αεροδρομίου του Πεκίνου και άλλων κομβικών αεροδρομίων για 24 ώρες χωρίς να περάσουν από τον έλεγχο θεωρήσεων.

– όσοι διαμένουν στην Κίνα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επέκταση, αντικατάσταση ή επανέκδοση θεώρησης στην πλησιέστερη στον τόπο διαμονής τους τοποθεσία.

– άδεια σε πολίτες τρίτων χωρών να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση επανεισόδου ύστερα από πολλαπλές εισόδους και εξόδους τους από την Κίνα,

– και, τέλος, απλούστευση των εγγράφων και διαδικασιών που απαιτούνται για την υποβολή αιτήσεων έκδοσης θεώρησης για πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στην Κίνα.

Το 2023 οι αρχές συνοριακού ελέγχου της χώρας έλεγξαν συνολικά 210 εκατ. άτομα κατά την είσοδό τους στη χώρα, αριθμός αυξημένος κατά 62,9% σε σύγκριση με το 2019. Η Εθνική Διοίκηση Μετανάστευσης προβλέπει ότι το 2024 ο αριθμός αφίξεων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Διοίκησης Μετανάστευσης Λιου Χαϊτάο δήλωσε ότι τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην υιοθέτηση των μέτρων αυτών. Πρώτος λόγος είναι η ανάγκη για προσαρμογή στις γρήγορες και υψηλής αποτελεσματικότητας διεθνείς οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα σήμερα, ιδιαιτέρως στις τάσεις απελευθέρωσης και διευκόλυνσης των επενδύσεων και του εμπορίου, καθώς και στη διατήρηση των ομαλών και σταθερών ροών στις ανταλλαγές προσωπικού ανάμεσα στα διάφορα κράτη. Δεύτερον, ο σκοπός είναι να υλοποιηθεί το συμφωνηθέν πρόγραμμα της Κεντρικής Διάσκεψης για την Οικονομία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που αφορά ένα ευρύτερο και σε μεγαλύτερο βάθος άνοιγμα που καλύπτει περισσότερες περιοχές. Τέλος, ενόψει των αυξημένων ροών πολιτών τρίτων κρατών που επισκέπτονται τη χώρα, πρέπει να αρθούν τα εμπόδια στην έκδοση θεωρήσεων για ορισμένους αλλοδαπούς που επιθυμούν να επισκεφθούν την Κίνα για επαγγελματικούς λόγους, σπουδές ή τουρισμό.

«Από τον Αύγουστο του 2023 όταν η Εθνική Διοίκηση Μετανάστευσης υιοθέτησε μέτρα διευκόλυνσης για την έκδοση θεωρήσεων σε ξένους επιχειρηματίες που πρέπει επειγόντως να επισκεφτούν την Κίνα, ο αριθμός των θεωρήσεων για επαγγελματισμούς σκοπούς που εκδόθηκαν από τα αρμόδια κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα αυξήθηκε κατά 166% σε ετήσια βάση», δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Διαχείρισης Αλλοδαπών της Εθνικής Διοίκησης Μετανάστευσης Μάο Σου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα μέτρα χαλάρωσης των προϋποθέσεων για αιτήσεις θεωρήσεων προς τα αρμόδια κέντρα επεκτείνονται και σε άλλες κατηγορίες και πλέον καλύπτουν πολίτες τρίτων χωρών που πρέπει επειγόντως να επισκεφτούν την Κίνα για επιχειρηματικές και επενδυτικές ανταλλαγές, επισκέψεις σε συγγενείς και διαχείριση ιδιωτικών υποθέσεων και άλλες μη διπλωματικές ή επίσημες δραστηριότητες. «Στην ουσία τα μέτρα αφορούν τη συντριπτική πλειονότητα των ξένων πολιτών που έχουν επείγουσα ανάγκη να έρθουν στην Κίνα και αξιοποιούν πλήρως τα πλεονεκτήματα και τις λειτουργίες των κέντρων θεώρησης μέσα από την παροχή ευκολότερων και πιο ευέλικτων τρόπων εξυπηρέτησης προς τους αιτούντες», τόνισε ο Μάο Σου.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι πολίτες τρίτων κρατών μπορούν να διέλθουν για 24 ώρες από εννέα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας: τα δύο αεροδρόμια του Πεκίνου, το Πουτόνγκ της Σαγκάης, το Σιαοσάν της Χαγκτσόου, το Γκάοτσι της Χιάμεν, το Παϊγιούν της Γκουαντσόου, το Παοάν της Σεντζέν, το Τιενφού της Τσενγκτού και το αεροδρόμιο Σιενγιάνγκ της Σιάν. Οι διεθνείς επιβάτες που διαθέτουν τα απαραίτητα και έγκυρα διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα, κατέχουν διεθνή εισιτήρια ανταπόκρισης εντός 24 ωρών και δεν εγκαταλείψουν τους χώρους των αερολιμένων χρειάζεται μόνο να μεταβούν στον διεθνή χώρο άμεσης διέλευσης, να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου και να περιμένουν για την επιβίβασή τους στην αίθουσα αναχωρήσεων.

Την 1 Δεκεμβρίου 2023, η Κίνα κατήργησε πιλοτικά και μονομερώς την έκδοση θεωρήσεων για 6 χώρες, ήτοι τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Μαλαισία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 9 Ιανουαρίου 2024, ο αριθμός εισόδων χωρίς θεώρηση από τις παραπάνω έξι χώρες ανήλθε σε 147.000, παρουσιάζοντας συνολική ανοδική τάση. Ένα νέο κύμα εισερχόμενων και εξερχόμενων τουριστών αναμένεται για την περίοδο της Γιορτής της Άνοιξης.