Skip to main content

Ευρωπαϊκές πηγές στη «Ν»: Μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στο σημερινό Eurogroup

© European Union

«Οι προτάσεις που συζητώνται σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας των εταιρειών που προέρχονται από την ενεργειακή μετάβαση», τονίζουν στη «Ν», ευρωπαϊκές πηγές

Γενναία μέτρα σχεδιάζει η Κομισιόν για να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ανταγωνισμού. Κυρίως όμως, να μην εγκαταλείψουν τη Γηραιά ήπειρο, υπό το δέλεαρ των δισεκατομμυρίων σε επιδοτήσεις που δίνουν οι Αμερικανοί για «πράσινες επενδύσεις» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Κομισιόν παραδέχεται άλλωστε, σε εσωτερικό έγγραφό της, ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα «βρίσκουν οικονομικά πλεονεκτήματα να παράγουν σε χώρες που θεωρούνται εμπορικοί εταίροι». Όπως για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες, που με τον νόμο IRA για τη μείωση του πληθωρισμού προσφέρουν πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και με πολύ φθηνότερο ενεργειακό κόστος, σε σχέση με την Ευρώπη.

Το έγγραφο αυτό της Κομισιόν έχει σταλεί μάλιστα στους 20 υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, που συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Eurogroup.

«Οι προτάσεις της Κομισιόν που συζητώνται σήμερα στο Eurogroup, αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας των εταιρειών που προέρχονται από την ενεργειακή μετάβαση», τονίζουν στη Ναυτεμπορική, ευρωπαϊκές πηγές. «Η Ευρώπη πρέπει να δράσει αποφασιστικά, καθώς οι ΗΠΑ ρίχνουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια στον πράσινο μετασχηματισμό, η Κίνα επιχορηγεί αδρά τις επιχειρήσεις της και οι χώρες BRICS συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν ένα νέο ανταγωνιστικό σχήμα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Χρειαζόμαστε νέες επενδύσεις σε κοινές σύγχρονες ευρωπαϊκές υποδομές και στρατηγικά σημαντικούς τομείς για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας της Γηραιάς ηπείρου».

Το τελευταίο επενδυτικό πρόγραμμα Step -η Στρατηγική Πλατφόρμα για τις Ευρωπαϊκές Τεχνολογίες – θα πρέπει να απαντήσει σε πολλά ανοιχτά ερωτήματα. Αλλά μέχρι στιγμής το πρόγραμμα Step περιλαμβάνει μόλις 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε φρέσκο ​​χρήμα. Ποσό που δεν  καλύπτει επενδυτικές ανάγκες 584 δισ. ευρώ ετησίως, έως το 2030 για την επανατροφοδότηση των ευρωπαϊκών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Για να καλύψουν το κόστος αυτής της επένδυσης μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να αυξήσουν τις μέσες τιμές του δικτύου κατά 1,5 έως 2 σεντς ανά kWh.

Αν οι καταναλωτές πλήρωναν δίκαια αυτό το ποσό, η μέση αύξηση στους ετήσιους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών θα κυμαινόταν μεταξύ 40 και 50 ευρώ. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχίζονταν και το πρόσθετο κόστος δικτύου θα επιβάρυνε δυσανάλογα τα νοικοκυριά και το ποσοστό θα ήταν ακόμη υψηλότερο.

Δίκαιη μετάβαση

Όσον αφορά τις επενδύσεις, η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να πραγματοποιηθεί σε αρμονία με μια δίκαιη μετάβαση. «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε νέα χρήματα για να στηρίξουμε επαρκώς τις πληγείσες περιοχές, καθώς και τη βιομηχανία και τις εταιρείες», τονίζουν στη «Ν» οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Επιπλέον, η προτεινόμενη χρηματοδότηση Step δεν είναι επακριβώς στοχευμένη. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματά μας εκεί που θα βοηθήσουν περισσότερο την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να συσπειρωθεί και να ακολουθήσει μια ενεργή βιομηχανική πολιτική που στοχεύει το παγκόσμιο επίπεδο.Αν θέλουμε να είμαστε οικονομικά ανταγωνιστικοί παγκοσμίως, πρέπει να γίνουμε κυρίαρχοι στην Ευρώπη. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε μια τεράστια επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ανάπτυξη βιομηχανιών πράσινων κλειδιών, συμπεριλαμβανομένου ενός ασφαλούς και βιώσιμου εφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών και ημιαγωγών. Μόνο τότε θα προκύψουν καινοτομίες και νέοι οικισμοί στην Ευρώπη και  η βιομηχανία μας δεν θα μεταναστεύσει», σημειώνουν οι ίδιες πηγές

Ελπίδες από τη βελγική προεδρία

Υπό το πρίσμα της εξελισσόμενης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης και της ταχείας ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η Ε.Ε. πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις μακροπρόθεσμες ανταγωνιστικές και βιομηχανικές πολιτικές της.

«Η Ε.Ε. πρέπει να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜΜΕ, που θα τους επιτρέψει να ανταγωνίζονται δίκαια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια σκηνή. Η Ε.Ε. πρέπει να πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός βιώσιμου, καινοτόμου και ανθεκτικού ψηφιακού οικοσυστήματος που ενδυναμώνει τους πολίτες και ωφελεί τις επιχειρήσεις»

Στο πλαίσιο αυτό μεγάλες ελπίδες δημιουργεί η βελγική Προεδρία της Ε.Ε. για αυτό το εξάμηνο. Όπως τονίζει ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρου, η προεδρία « θα εργαστεί για την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς και του βιομηχανικού μέλλοντος της Ε.Ε. και θα συνεχίσει τις εργασίες για την ολοκλήρωση της ένωσης κεφαλαιαγορών και της ενεργειακής ένωσης. Η Προεδρία στοχεύει να ενισχύσει τον ρόλο της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας για να γίνει πρωτοπόρος στην ανάπτυξη προσαρμοσμένων λύσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των βασικών αλυσίδων αξίας».

Ο ντε Κρου θα παρουσιάσει αύριο στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο τις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας και σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» θα υπογραμμίσει τη σημασία της πολιτικής συνοχής ως ουσιαστικού μακροπρόθεσμου επενδυτικού μέσου, ως καταλύτη για τον μετασχηματισμό και τη σύγκλιση και ως συγκολλητική ουσία για την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Βελγικές πηγές τόνιζαν μάλιστα στη «Ν» ότι ο ντε Κρου θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην αυτονομία παραγωγής τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.