Skip to main content

Οι μεγάλες μπίζνες του ύπνου: Μία νέα αγορά δισεκατομμυρίων μόλις… ξύπνησε

Στρώματα, ξυπνητήρια, φαρμακευτικά προϊόντα, ειδική μουσική και δεκάδες νέα γκάτζετ κατακλύζουν την αγορά

Κάποτε οι νέοι έλεγαν «θα κοιμηθώ όταν πεθάνω». Σήμερα δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη αξία στον ύπνο, με συζητήσεις για τη σημασία που έχει για την υγεία μας να έχουν φουντώσει από τις ακαδημαϊκές αίθουσες έως τα social media. Και η βιομηχανία ξέρει ότι μπορεί να βγάλει από τη νέα τάση δισεκατομμύρια.

Στρώματα, ξυπνητήρια, φαρμακευτικά προϊόντα, ειδική μουσική και δεκάδες νέα γκάτζετ κατακλύζουν την αγορά. Η χρηματοδότηση από venture capitals σε τεχνολογία ύπνου αυξάνεται σταθερά, από τα 400 εκατ. δολάρια το 2017 στα 800 εκατ. δολάρια το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Crunchbase που παρουσιάζει το Axios.com.

Ο ύπνος έχει εξελιχθεί σε… μόδα. «Βλέπουμε πολλές εταιρείες να εισβάλουν σε αυτήν την αγορά και να ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν τον ύπνο μας» λέει  ο Els van der Helm, ένας νευροεπιστήμονας ύπνου. «Πολλά από αυτά είναι απλά μάρκετινγκ, αλλά ολοένα και περισσότερα χρήματα επενδύονται σε προϊόντα που βασίζονται στην επιστήμη».

Τα wearables σε μεγάλη άνοδο

Πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών έχουν χρησιμοποιήσει μια ηλεκτρονική συσκευή παρακολούθησης ύπνου και τα περισσότερα από αυτά τα άτομα βρήκαν τα δεδομένα του tracker χρήσιμα και άλλαξαν τη συμπεριφορά τους με βάση αυτά, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου το 2023.

Στρώματα με αισθητήρες, θεραπευτικές κουβέρτες βαρύτητας και ρυθμιζόμενα μαξιλάρια σε διάφορα σχήματα προορίζονται να προσφέρουν εξατομικευμένη υποστήριξη. Η αξία της βιομηχανίας στρωμάτων των ΗΠΑ διπλασιάστηκε από το 2015 έως το 2020, από 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε 16 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το Time.

Ο ύπνος παράγοντας μακροζωίας

Ειδικά φώτα, μάσκες ματιών και έξυπνοι θερμοστάτες, όπως και συμπληρώματα και τσάγια που  ισχυρίζονται ότι βοηθούν στον ύπνο αυξάνονται επίσης συνεχώς στην αγορά.

Ο ύπνος είναι ένας βασικός παράγοντας για την υγεία και τη μακροζωία μας — αλλά ήταν από τα τελευταία στοιχεία που μπήκαν στην παγκόσμια συζήτηση για την ευεξία. Για πολλά χρόνια μιλούσαμε μόνο για τη διατροφή και την άσκηση και το να ξεκουράζεται κανείς αρκετά, να έχει αρκετό και ποιοτικό ύπνο δεν έμπαινε στη ζήτηση. Αυτό πια έχει αλλάξει.