Skip to main content

Κίνα: Γιγού, η «πρωτεύουσα μικρών εμπορευμάτων» στους παγκόσμιους επιχειρηματικούς κύκλους

Έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»

Η Γιγού της επαρχίας Τσετζιάνγκ είναι μια εμπορική πόλη γνωστή ως η μεγαλύτερη αγορά μικρών εμπορευμάτων του κόσμου. Εκεί διακινούνται σήμερα 2.1 εκατ. εμπορεύματα που αφορούν 26 κατηγορίες αγαθών και που προορίζονται σε πάνω από 230 χώρες και περιοχές. Κατά μέσο όρο 30 εκατ. ταχείες εμπορευματικές αποστολές αναχωρούν καθημερινά από την Γιγού. Πάνω από 560.000 ξένοι έμποροι πραγματοποιούν αγορές στην πόλη κάθε χρόνο, ενώ περισσότεροι από 15.000 επιχειρηματίες που προέρχονται από πάνω από 100 χώρες και περιοχές διαμένουν μόνιμα εκεί.

Ο τέως πρόεδρος της Σλοβανίας Ντανίλο Τιρκ δήλωσε πρόσφατα ότι ενώ η Γιγού δεν βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και δεν διαθέτει ορυκτό πλούτο, ωστόσο φημίζεται για το εμπόριό της και έχει κερδίσει τον τίτλο της «παγκόσμιας πρωτεύουσας μικρών εμπορευμάτων» , κάτι το οποίο αποτελεί από μόνο του ένα θαύμα. «Η ανάπτυξη του εμπορίου της Γιγού αντανακλά τα θαυμαστά αποτελέσματα του μετασχηματισμού και των μεταρρυθμίσεων της Κίνας», προσέθεσε.

Βλέποντας για πρώτη φορά την Γιγού όλοι μπορούν να αντιληφθούν τη σκληρή ισχύ της κινεζικής μεταποιητικής βιομηχανίας, η οποία είναι κορυφαία παγκοσμίως, αλλά και να γευτούν τις τεράστιες δυνατότητες μιας αχανούς καταναλωτικής αγοράς που αποτελείται από πάνω από 1,4 δισ. άτομα.

Η Γιγού έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Από το 2013 έως το 2022 η συνολική αξία των εισαγωγών και εξαγωγών από και προς τα κράτη της Πρωτοβουλίας έφτασε τα 1,7 τρισ. γιουάν. Σύμφωνα με στοιχεία των τελωνειακών αρχών της πόλης, το 2021 η συνολική αξία των αγαθών που εξήχθησαν μέσω εμπορευματικών τρένων προς την Ευρώπη ήταν 31,29 δισ. γιουάν, το 2022 αυξήθηκε σε 33,05 δισ. γιουάν και τους πρώτους επτά μήνες του 2023 έφτασε τα 21,76 δισ..

Ο Ντανίλο Τιρκ πιστεύει ότι η αλληλοκατανόηση αποτελεί το κλειδί της διεθνούς συνεργασίας. Εάν ο κόσμος επιθυμεί να καταλάβει την Κίνα, τότε πρέπει να μάθει περισσότερα για τις πόλεις όπως η Γιγού, να κατανοήσει τον συμβολισμό τους και να γνωρίσει από κοντά τις επιτυχίες τους. «Όταν εξετάζουμε το μέλλον της Κίνας και του κόσμου, η Γιγού λειτουργεί σαν ένα τηλεσκόπιο που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε ορισμένα σημεία του μέλλοντος».

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Γαλλίας στην Κίνα και μέλος της Γαλλικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικού Εμπορίου με την Κίνα Φαμπιέν Πακορί δήλωσε ότι το μέλλον του εμπορίου απαιτεί σκέψη έξω από την πεπατημένη. Το νέο κύμα της παγκοσμιοποίησης αποτελεί μια καινούργια πλατφόρμα και η Κίνα πρέπει να μεταμορφωθεί από κέντρο παραγωγής σε κέντρο καινοτομίας που θα προσφέρει περισσότερες εμπορευματικές λύσεις στις χώρες όλου του κόσμου. Παίρνοντας ως παράδειγμα τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των πόλεων, η Κίνα έχει κάνει σπουδαία πρόοδο στην ανάπτυξη των υποδομών, τις ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων, το δίκτυο 5G, τα ηλεκτρικά οχήματα και σε άλλους τομείς, με αποτέλεσμα σήμερα να δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες στις πόλεις των χωρών της Πρωτοβουλίας. Η Κίνα πρέπει να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν και να προσφέρει αντίστοιχες λύσεις στα κράτη αυτά, ώστε αξιοποιώντας την κινεζική σοφία και την τεχνογνωσία της να συμβάλει στη δημιουργία καλύτερων αστικών κέντρων.

«Από γενιά σε γενιά και μέσα από τις ακάματες προσπάθειες των ανθρώπων της, η Γιγού κατάφερε να σχηματίσει τον δικό της παγκόσμιο επιχειρηματικό κύκλο στη νέα εποχή», δήλωσε ο  επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου Διεθνών Οικονομικών Ανταλλαγών της Κίνας Τσεν Γουενλίνγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο μέλλον η Γιγού θα συνεχίσει να επεκτείνει την αγορά της, το επίπεδο του διεθνούς εμπορίου της και τη βιομηχανία της, και ταυτόχρονα θα βελτιώσει το αστικό της περιβάλλον, τις μεταρρυθμίσεις και τον αστικό πολιτισμό της με στόχο την ενίσχυση των επιχειρηματικών της κύκλων. Βασιζόμενη στα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι ξένοι επιχειρηματίες για τη θέση της Κίνας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, η Γιγού θα καταστεί παράθυρο επικοινωνίας ανάμεσα στην Κίνα και τον κόσμο.