Skip to main content

Πετρέλαιο: «Το δικό μας ρυπαίνει λιγότερο» – Bussines as usual, όταν έσβησαν τα φώτα της Cop28

REUTERS/Thomas Mukoya

Ο Σουλτάνος πρόεδρος της συνόδου, ανακοίνωσε επενδύσεις των ΗΑΕ, 150 δισ. δολαρίων σε διάστημα επτά ετών σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Παρά την συμφωνία για την ενεργειακή μετάβαση  από τα ορυκτά καύσιμα, στην Cop28, ο Σουλτάν Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ, πρόεδρος  της συνόδου κορυφής για το κλίμα, αλλά και διευθύνων σύμβουλος της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Adnoc,  δήλωσε ότι οι «μπίζνες» με το πετρέλαιο θα συνεχιστούν.

Ο Τζαμπέρ  δήλωσε στον Guardian ότι η εταιρεία πρέπει να ικανοποιήσει τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα και θα συνεχίσει τις επενδύσεις ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

“Η προσέγγισή μου είναι πολύ απλή: Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως υπεύθυνος, αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα “, δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι οι υδρογονάνθρακες της Adnoc παράγουν λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα επειδή εξορύσσονται με τρόπο ορθολογικό και με λιγότερες διαρροές σε σχέση με άλλες πηγές.

«Η ζήτηση θα αποφασίσει»

“Στο τέλος της ημέρας, να θυμάστε, η ζήτηση είναι αυτή που θα αποφασίσει και θα υπαγορεύσει το είδος της ενεργειακής πηγής που θα συμβάλει στην κάλυψη των αυξανόμενων παγκόσμιων ενεργειακών απαιτήσεων”, πρόσθεσε.

Ο Aλ Τζαμπέρ, προς επίρρωση επικαλέστηκε τα πορίσματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, σύμφωνα με τα οποία ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρειάζεται μια μικρή ποσότητα ορυκτών καυσίμων το 2050, ακόμη και αν επιτύχει μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ δήλωσε ότι τα επενδυτικά του σχέδια είναι βιώσιμα και εντός του ορίου της μείωσης της θερμοκρασίας κατά 1,5C

“Ο κόσμος εξακολουθεί να χρειάζεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και  χαμηλό κόστος”, δήλωσε. “Αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να απαλλαγούμε από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο σημερινό ενεργειακό σύστημα, χτίζοντας παράλληλα το νέο ενεργειακό σύστημα”.

Η Adnoc σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 150 δισ. δολαρίων  σε διάστημα επτά ετών σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε θα διατηρήσουν τα σημερινά επίπεδα παραγωγής.

Πρόσθεσε δε ότι η Adnoc παραιτείται από μεγάλο μέρος των δυνητικών εξορύξεών της.

«Έχουμε τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά δεν εκμεταλλευόμαστε αυτούς τους πόρους», είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στον Guardian μετά τη σύνοδο κορυφής.

naftemporiki.gr