Skip to main content

ΗΠΑ: Το πιάτο των McDonald’s που «έχει λόγο» στις προεδρικές εκλογές του 2024

Η πορεία της οικονομίας επηρεάζει ήδη τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουν οι Αμερικανοί στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές

Ένα γεύμα στο μενού των καταστημάτων McDonald’s έχει γίνει σύμβολο για ένα βασικό ζήτημα για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πιάτο προσφέρεται αντί 16 δολαρίων και θεωρείται ακριβό για την αλυσίδα εστίασης. Το συγκεκριμένο γεύμα έγινε διάσημο μετά από μία viral ανάρτηση στο TikTok.

Το βίντεο απέκτησε δημοφιλία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της McDonald’s καθώς τα έσοδα της αλυσίδας αυξήθηκαν κατά 8,1% το περασμένο έτος.  Η McDonald’s απέδωσε μέρος της αύξησης των εσόδων σε «στρατηγικές αυξήσεις των τιμών». Βέβαια, αν και η τιμή για ορισμένα υλικά και πιάτα στο μενού έχουν αυξηθεί σημαντικά, κάποια πιάτα, όπως το Big Mac, παραμένει προσιτό.

Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται από το 2020, κάτι δυσανασχετεί τους Αμερικανούς, δημιουργώντας προβληματισμό για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι βρίσκεται σε ισχυρή θέση.

Αυτός ο προβληματισμός φαίνεται επηρεάζει ήδη τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουν οι Αμερικανοί στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Έρευνα που διεξήχθη τον Οκτώβριο από τους New York Times και το Sienna College διαπίστωσε ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται μπροστά από τον σημερινό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε πέντε από τις έξι πολιτείες-κλειδί: Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα και Πενσυλβάνια. Ο Μπάιντεν προηγήθηκε μόνο στο Ουισκόνσιν ενώ είχε κερδίσει κέρδισε και τις έξι πολιτείες στις εκλογές του 2020.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για αυτή τη μετατόπιση σε αυτές τις πολιτείες φαίνεται να είναι οι απόψεις των ψηφοφόρων για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

Στην ερώτηση «Σκεπτόμενος την οικονομία της χώρας, πώς θα αξιολογούσατε τις οικονομικές συνθήκες σήμερα;», το 52% των συμμετεχόντων απάντησε «φτωχές» ενώ το 81% απάντησε «μόνο μέτριες» ή «φτωχές». Μόνο το 19% επέλεξε την απάντηση «άριστες» ή «καλές».

Επίσης, στις πέντε πολιτείες που κλίνουν προς τον Τραμπ, το 79% των ερωτηθέντων που επέλεξαν «μόνο μέτριες» ή «φτωχές» το 79% ήταν από την Αριζόνα και το  84% από την Τζόρτζια. Ακόμη και στο Ουισκόνσιν, που κλίνει προς τον Μπάιντεν, το 76% δεν είχε ευνοϊκή άποψη για την οικονομία.

Τι μας λέει η περίπτωση της McDonald’s

Συνολικά, οι τιμές της McDonald’s αυξήθηκαν περίπου κατά 10% φέτος και αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% το επόμενο έτος.

Το ποσοστό της αύξησης είναι όμως πολύ υψηλότερο από το συνολικό πληθωρισμό που διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Οκτώβριο, και τη συνολική αύξηση των τιμών των τροφίμων που αγοράζονται από το εξωτερικό.

Ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από το 9,1% που έφτασε τον Ιούνιο του 2022, ο Αμερικανός καταναλωτής εξακολουθεί να αισθάνεται πίεση από πολλά μέτωπα.

Παρά την ισχυρή αγορά εργασίας που επιτρέπει στους Αμερικανούς να ξοδεύουν χρήματα και μειώνει τον πληθωρισμό, πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να αισθάνονται απογοήτευση  για την οικονομία. Στην πραγματικότητα, αυτό το συναίσθημα έχει ονομαστεί «vibecession» (προέρχεται από την αποδυνάμωση του εργατικού δυναμικού, τον υψηλό πληθωρισμό και την μείωση των πραγματικών μισθών).