Skip to main content

Binance: Παραιτείται ο CEO του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων μετά από διακανονισμό

REUTERS/Dado Ruvic

Δήλωσε ένοχος για την παραβίαση κανονισμών ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος

Ο διευθύνων σύμβουλος της Binance (του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο), Changpeng Zhao, έφτασε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σιάτλ την Τρίτη δηλώνοντας ένοχος στις ποινικές και αστικές κατηγορίες που τον «βαρύνουν», στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης που αποσκοπεί στη διατήρηση της λειτουργίας της εταιρείας.

Ο CEO της Binance και άλλοι από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων κατηγορούνται για παραβίαση του νόμου περί τραπεζικού απορρήτου λόγω αποτυχίας εφαρμογής ενός αποτελεσματικού προγράμματος κατά του ξεπλύματος χρήματος και για εσκεμμένη παραβίαση των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ «σε μια σκόπιμη και υπολογισμένη προσπάθεια να επωφεληθούν από την αγορά των ΗΠΑ χωρίς την εφαρμογή ελέγχων που απαιτούνται από τη νομοθεσία των ΗΠΑ», σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Zhao συμφώνησε έτσι να παραιτηθεί ως μέρος του διακανονισμού στον οποίο συμμετείχαν επίσης το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Διαπραγμάτευσης Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης στα Εμπορεύματα.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Binance να συνεχίσει να δραστηριοποιείται, ενώ θα επιλύει ταυτόχρονα τις κατηγορίες για εγκληματικές παραβάσεις που κυμαίνονται από ξέπλυμα χρήματος και τραπεζική απάτη έως παραβιάσεις των κυρώσεων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Binance συμφώνησε να παραδεχθεί την ενοχή της στις ποινικές κατηγορίες και να πληρώσει πρόστιμο 4,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η συμφωνία τερματίζει μια πολυετή έρευνα για το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων.