Skip to main content

OpenAI: Προσέλαβε τον Emmett Shear, δύο ημέρες μετά την «πραξικοπηματική» απόλυση Altman

Και ενώ οι μέτοχοι πιέζουν για την επιστροφή του Sam Altman και την παραίτηση των 4 μελών του συμβουλίου που τον απέλυσαν

Τον πρώην CEO του Twitch, Emmett Shear, προσέλαβε η OpenAI για να «τρέξει» την εταιρεία, δύο ημέρες μετά την σοκαριστική απόλυση του Sam Altman και ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι οι μέτοχοι πιέζουν για επιστροφή του Altman και παραίτηση των 4 μελών του διοικητικού συμβουλίου που τον απέλυσαν.

Η πρόσληψη του Shear, την οποία επιβεβαίωσε το CNBC, είναι το τελευταίο επεισόδιο σε ένα χαοτικό διήμερο σε μία από τις πιο προβεβλημένες startups του πλανήτη. Την Παρασκευή το βράδυ – και χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή υποψία ότι επίκειται κάτι τέτοιο – το ΔΣ ανακοίνωσε την απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου, Sam Altman, αναφέροντας απλώς ότι δεν «ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το συμβούλιο». Λίγο αργότερα παραιτήθηκε και ο πρόεδρος, Greg Brockman. Το γεγονός ότι στον Altman- ο οποιός ήταν εκ των συνιδρυτών της εταιρείας και βασικό πρόσωπο στην ανάπτυξη και προώθηση του ChatGPT- ανακοινώθηκε η απόφαση με μία βιντεοκλήση έκανε υπαλλήλους της εταιρείας να μιλήσουν για «πραξικόπημα» και οδήγησε σε παραιτήσεις. 

Γιατί ήρθε η ρήξη με τους 4

Πληροφορίες αναφέρουν  ότι τα 4 μέλη του Συμβουλίου είχαν σοβαρές ενστάσεις και φόβους για την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονταν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης – χωρίς να υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο σε ισχύ ή άλλες δικλείδες ασφαλείας- την ώρα που ο Altman ήθελε να ανεβάσει ακόμη περισσότερο ρυθμούς και ήταν σε διαπραγματεύσεις για άντληση χρηματοδότησης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για δύο μεγάλα project.

To The Information και το Bloomberg είχαν πρώτα μεταδόσει την πληροφορία για πρόσληψη του Shear. Στο CNBC την επιβεβαίωσε άτομο από το περιβάλλον της εταιρείας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Επίσημος εκπρόσωπος της OpenAI αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το project «Τίγρης» για το οποίο ο Altman έψαχνε κεφάλαια στη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg τις εβδομάδες πριν από την απόλυσή του ο Altman είχε ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή για να προσελκύσει χρηματοδότηση για το project, που έφερε την κωδική ονομασία Tigris (Τίγρης).

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI ήθελε ουσιαστικά να δημιουργήσει ακόμη μία θυγατρική, η οποία θα εστίαζε σε ημιαγωγούς, λειτουργώντας ως αντίπαλο δέος της Nvidia Corp. Η τελευταία έχει απόλυτη κυριαρχία στην αγορά ημιαγωγών αναγκαίων για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με αποτέλεσμα να δει την αξία της να εκτιναχθεί πάνω από το 1 τρισ. δολάρια. (Διαβάστε περισσότερα για το project εδώ).

Η στάση των μεγάλων επενδυτών

Τόσο η Microsoft – που έχει επενδύσει περί τα 13 δισ. δολάρια στην OpenAI – όσο και οι άλλοι μεγάλοι μέτοχοι της εταιρείας αιφνιδιάστηκαν απολύτως από τις εξελίξεις. Ενημερώθηκαν για την απόλυση Altman λίγα λεπτά πριν αυτή ανακοινωθεί στα μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια άρχισαν παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για την επιστροφή του. Το τελευταίο σενάριο που είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν από την πρόσληψη του Shear, ήθελε τους μετόχους να πιέζουν για επιστροφή του Altman στη θέση του CEO και για αντικατάσταση των 4 μελών που τον είχαν απολύσει.

«Φύγε εσύ, έλα εσύ» στην OpenAI: Επιστροφή Altman και παραίτηση των 4 που τον απέλυσαν;

Τι έγινε με την Mira Murati

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι προσωρινά καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου αναλαμβάνει η Mira Murati, έως πρόσφατα τεχνική διευθύντρια της εταιρείας. Δεν ήταν σαφές πότε ενημερώθηκε η ίδια για την αποπομπή του Altman και αν ήταν σύμφωνη με αυτή.

Η ίδια σε μία σύντομη ανακοίνωση επέλεξε να επισημάνει απλώς ότι η ομάδα που μένει πίσω είναι αφοσιωμένη στην ανάπτυξη της OpenAI. Αργά Σάββατο το βράδυ σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) ο Sam Altman έγραψε ότι αγαπά όλη την ομάδα της OpenAI και μεταξύ εκείνων που απάντησαν, ήταν η Murati, με μία καρδιά.