Skip to main content

Sam Altman: Ετοίμαζε το project «Τίγρης», ανταγωνιστή της Nvidia, λίγο πριν τον απολύσουν από την OpenAI

Sam Altman/ REUTERS/Carlos Barria

Είχε πάει στη Μέση Ανατολή για να προσελκύσει δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση

Νέες πληροφορίες έρχονται συνεχώς στο φως στον απόηχο της σοκαριστικής απόλυσης του Sam Altman από την OpenAI, την εταιρεία της οποίας ήταν συνιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος και βασικός εκπρόσωπος στην επικοινωνία με το κοινό, τους προμηθευτές και τους επενδυτές.

Η αιτία που τα 4 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του έδειξαν ξαφνικά την πόρτα της εξόδου – προκαλώντας την αντίδραση των βασικών μετόχων, μεταξύ των οποίων η Microsoft, που τον ζητούν πίσω – δεν έχει γίνει γνωστή. Ωστόσο πιθανολογείται ότι είχε να κάνει με τις σοβαρές ενστάσεις που είχαν οι 4 στον ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και στο γεγονός ότι δινόταν ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στην for profit θυγατρική του μη κερδοσκοπικού ομίλου. Τώρα ίσως να είναι αυτοί που τελικά θα παραιτηθούν προκειμένου να επιστρέψει ο Altman να ολοκληρώσει τη δουλειά του.

Ο Altman είχε εστιάσει στην προσέλκυση κεφαλαίων, θέλοντας να εκμεταλλευθεί τη φρενίτιδα γύρω από τα chatbots και την τεχνητή νοημοσύνη, για να αναπτύξει όσο το δυνατόν περισσότερο και ταχύτερα την εταιρεία.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως μεταδίδει το Bloomberg, τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθούσε να αντλήσει δισεκατομμύρια από ορισμένους από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο για ένα νέο project ανάπτυξης ημιαγωγών.

Το αντίπαλο δέος της Nvidia

Μάλιστα είχε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή για να προσελκύσει χρηματοδότηση για το project, που έφερε την κωδική ονομασία Tigris (Τίγρης). Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI ήθελε ουσιαστικά να δημιουργήσει ακόμη μία θυγατρική, η οποία θα εστίαζε σε ημιαγωγούς, λειτουργώντας ως αντίπαλο δέος της Nvidia Corp. Η τελευταία έχει απόλυτη κυριαρχία στην αγορά ημιαγωγών αναγκαίων για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με αποτέλεσμα να δει την αξία της να εκτιναχθεί πάνω από το 1 τρισ. δολάρια.

Το δεύτερο project και η συμφωνία με τη Thrive Capital

Οι συνομιλίες με τους επενδυτές για το συγκεκριμένο project ήταν σε αρχικό στάδιο, όπως ανέφεραν πηγές στο Bloomberg. Oι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ο Altman προσπαθούσε να αντλήσει ταυτόχρονα κεφάλαια για την ανάπτυξη μίας hardware συσκευής, για την οποία συνεργαζόταν με τον Jony Ive, πρώην επικεφαλής σχεδιασμού της Apple.

Και για τα δύο project είχε πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη SoftBank, το επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, Mubadala, και άλλους επενδυτές.

Οι προσπάθειες αυτές του Altman έρχονταν σε μία κρίσιμη περίοδο για την OpenAI. Η εταιρεία επεξεργαζόταν τις τελευταίες λεπτομέρειες μίας συμφωνίας με την Thrive Capital, που θα επέτρεπε στους υπαλλήλους να πουλήσουν τις μετοχές τους σε αποτίμηση 86 δισ. δολαρίων για την εταιρεία.