Skip to main content

Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ Credit Suisse – UBS για παράκαμψη των κυρώσεων στη Ρωσία

UBS - Credit Suisse

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ερευνά αν βοήθησαν οι δύο τράπεζες Ρώσους πελάτες να αποφύγουν τις κυρώσεις

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα εναντίον των Credit Suisse και UBS για πιθανές παραλείψεις συμμόρφωσης που επέτρεψαν σε Ρώσους πελάτες να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια πλήρους κλίμακας έρευνα με επίκεντρο την Credit Suisse, δήλωσαν ανώνυμες πηγές στο Bloomberg. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ενημερώσει τους δικηγόρους της UBS που εδρεύουν στις ΗΠΑ σχετικά με την πιθανή εμπλοκή της Credit Suisse σε παραβιάσεις κυρώσεων από τότε την εξαγόρασε η UBS.

Το υπουργείο πάντως έχει βάλει στο μικροσκόπιο και τη UBS για τους ίδιους λόγους.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών. Παρ’ όλα αυτά, έρχεται σε ένα παράξενο “timing” για την τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη, η οποία απορροφά χιλιάδες υπαλλήλους από την Credit Suisse.

Άλλωστε η UBS με την εξαγορά, μπορεί να έγινε υπερ-τράπεζα, κληρονόμησε όμως και τα νομικά προβλήματα της άλλοτε ανταγωνίστριάς της.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ζητήσει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες χειρίστηκαν τους λογαριασμούς των πελατών που υπόκειντο σε κυρώσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχει ζητήσει ακόμη συνεντεύξεις με στελέχη ή προσωπικό, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Η έρευνα καλύπτει τόσο τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 όσο και τους προηγούμενους γύρους κυρώσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Περισσότεροι από χίλιοι πλούσιοι Ρώσοι έχουν μπει σε μαύρη λίστα από τις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία.

Οι μετοχές της UBS σημείωναν πτώση 3,4% στη Ζυρίχη, έχοντας αρχικά υποχωρήσει 7,9%, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο.