Skip to main content

IEA: Το παιχνίδι δεν έχει χαθεί… ακόμα- Δυνατή η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050

Τι θα χρειαστεί για να δοθεί ώθηση στις μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα.

Περισσότερα χρήματα και λιγότερη πολιτική. Αυτή είναι η απάντηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) στο ερώτημα τι θα χρειαστεί για να δοθεί ώθηση στις μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον IEA, η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050 είναι ακόμα δυνατή, αλλά απαιτεί τριπλασιασμό της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας και αύξηση των πράσινων επενδύσεων σε 4,5 τρισ. δολάρια το χρόνο παγκοσμίως μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Η αξιολόγηση του IEA σε μια χρονιά κατά την οποία είδαμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να φτάνουν σε νέο ρεκόρ το 2022, τη χρήση ορυκτών καυσίμων να αυξάνεται και τον πλανήτη να βιώνει το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ. Ωστόσο, ο IEA εκτιμά ότι η ταχεία αύξηση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξακολουθεί να καθιστά δυνατή την ανατροπή της κατάστασης.

Οι συστάσεις του IEA περιλαμβάνουν τη δημιουργία δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα 11.000 γιγαβάτ έως το 2030 και την αύξηση των παγκόσμιων επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια από περίπου 1,8 τρισ.  δολάρια το 2023 σε περίπου 4,5 τρισ. δολάρια ετησίως μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Η έκθεση έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι έχει υποχωρήσει η αφοσίωση στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα και το περιβάλλον στην Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο απεσταλμένος της Κίνας για το κλίμα δήλωσε ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι ένας «μη ρεαλιστικός» στόχος. Ωστόσο, ο IEA υποστηρίζει ότι είναι δυνατή η επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, επιδιώκοντας τους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Υποστηρίζει όμως ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προωθηθεί η ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης μιας «ενιαίας προσπάθειας» από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι το 2035, οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 80% στις αναπτυγμένες οικονομίες και κατά 60% στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες σε σύγκριση με το επίπεδο του 2022», αναφέρει η έκθεση. «Ως μέρος της δίκαιης πορείας προς τον παγκόσμιο στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, σχεδόν όλες οι χώρες πρέπει να παρουσιάσουν τις στοχευμένες καθαρές μηδενικές εκπομπές».