Skip to main content

Ευρωζώνη: Οι οιωνοί δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας

REUTERS/Michele Tantussi

Σε τροχιά συρρίκνωσης η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο- Βασικοί μοχλοί της ύφεσης της δραστηριότητας Γερμανία και Γαλλία.

Απαισιόδοξα είναι τα σημάδια από την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης που συνέχισε να συρρικνώνεται τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας συρρίκνωση της οικονομίας το τρέχον τρίμηνο και αναβολή της επιστροφής στην ανάπτυξη, παρόλο που η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας υποχώρησε ελαφρά.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI (HCOB’s flash euro zone Composite Purchasing Managers’ Index), που θεωρείται αξιόπιστος δείκτης της υγείας της οικονομίας, ανήλθε στο 47,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, έχοντας αυξηθεί από το χαμηλό 33 μηνών του Αυγούστου που ήταν στις 46,7.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Αν και παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες, ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων για ελαφρά πτώση στις 46,5 μονάδες.

«Τα στοιχεία για τον δείκτη των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη δίνουν μια ζοφερή εικόνα», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, πικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% αυτό το τρίμηνο. «Το κύριο βάρος συνεχίζει να προέρχεται από τη μεταποίηση, όπου η κατάσταση των παραγγελιών επιδεινώθηκε περαιτέρω».

Τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο έδειξαν αρνητικές μετρήσεις τόσο για τη μεταποίηση — που είναι κάτω από τις 50 μονάδες εδώ και 15 μήνες — όσο και για τις υπηρεσίες.  Ο δείκτης για τη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 43,4 μονάδες από 43,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 48,4 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Αύγουστο, παραμένοντας για δεύτερο διαδοχικό μήνα κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων.

Παρά την αποφυγή της ύφεσης στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωζώνη δυσκολεύεται  υπό το βάρος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, της αύξησης του κόστους δανεισμού και της μείωσης της ζήτησης σε εξαγωγικές αγορές, όπως η Κίνα. Ενώ είναι ευρέως αποδκετό ότι η οικονομία περνά από μια δύσκολη κατάσταση, οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθούν να βλέπουν το τρίτο τρίμηνο ως στάσιμο, και όχι σε φάση συρρίκνωσης, με τους οικονομολόγους να αναμένουν  ανάπτυξη 0,1%.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης ήταν οι βασικοί μοχλοί της ύφεσης της δραστηριότητας, σύμφωνα με την S&P Global. Ενώ η ύφεση μειώθηκε στη Γερμανία, βάθυνε στη Γαλλία. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η δυναμική και στις δύο χώρες θα παρέμενε γενικά σταθερή.

Η Γερμανία

Όσον αφορά τη Γερμανία, η επιχειρηματική δραστηριότητα υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, υποδεικνύοντας μια σημαντική οικονομική συρρίκνωση το τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα.

Ο σύνθετος δείκτης PMI (HCOB German Flash Composite Purchasing Managers’ Index), που καταρτίστηκε από την S&P Global, κατέγραψε αύξηση στις 46,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 44,6 μονάδες που βρέθηκε τον Αύγουστο. Ήταν όμως κάτω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που ανέμεναν να τον δουν στις 47,2 μονάδες.

Ο σύνθετος δείκτης PMI παρακολουθεί τους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης, οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα της γερμανικής οικονομίας.  Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αν και ο ρυθμός συρρίκνωσης υποχώρησε αισθητά. Η ένδειξη του κλάδου αυξήθηκε στις 49,8 μονάδες, από 47,3 τον Αύγουστο, αλλά παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες. Επίσης, η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης αυξήθηκε ελαφρά στις 39,8 μονάδες, από 39,1 τον Αύγουστο, αλλά παρέμεινε σε έδαφος συρρίκνωσης.

Η απόδοση του τομέα των υπηρεσιών της Γερμανίας ήταν μια «ευχάριστη έκπληξη», καθώς συρρικνώθηκε οριακά μόνο αυτόν τον μήνα, δήλωσε η S&P Global. Η μεταποίηση, η οποία επηερεάζεται από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τα υψηλότερα επιτόκια, οδήγησε στη μείωση της συνολικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, τα στοιχεία για τον σημαντικό βιομηχανικό τομέα της χώρας δείχνουν ότι «τα πράγματα δεν πέφτουν τόσο γρήγορα όσο πριν, με την πτώση των νέων παραγγελιών να επιβραδύνεται», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia. «Επιπλέον, η μείωση της αγοραστικής δραστηριότητας χάνει δυναμική».

Η Γαλλία

Ο σημαντικός τομέας των υπηρεσιών της Γαλλίας συρρικνώθηκε με ακόμη πιο έντονο ρυθμό τον Σεπτέμβριο, καθώς η πτώση της ζήτησης και οι νέες παραγγελίες επηρέασαν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο σύνθετος δείκτης PMI (HCOB France flash purchasing managers index) για τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό 34 μηνών στις 43,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 46,0 μονάδες τον Αύγουστο. Διαμορφώθηκε κάτων από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να παραμείνει αμετάβλητος.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Νοέμβριο του 2020, όταν είχε βρεθεί στις 38,0 μονάδες καιώς η Γαλλία βρισκόταν στη μέση του δεύτερου lockdown.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας που ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη και τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο μεταποιητικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 43,6 μονάδες, από 46,0 μονάδες τον Αύγουστο.

«Η γαλλική οικονομία οδεύει προς ταραγμένα νερά», δήλωσε ο Norman Liebke, οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου. «Πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη το 2024 από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», ανέφερε. Πόσθεσε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να απειλεί την οικονομία της Γαλλίας, καθοδηγούμενος εξ ολοκλήρου από τις υπηρεσίες, χωρίς «πολλά σημάδια επίδρασης» ακόμη από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ανώτατα όρια τιμών σε ορισμένα προϊόντα διατροφής από τον Ιούλιο.