Skip to main content

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια

REUTERS/Hollie Adams

Διατήρησε το κόστος δανεισμού στο επίπεδο του 5,25%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) δεν προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της στη σημερινή συνεδρίασή της ολοκληρώνοντας τον πλέον επιθετικό κύκλο σύσφικης των τελευταίων δεκατιών.

Η απόφαση υπαγορεύθηκε από την πορεία του βρετανικού πληθωρισμού, που υποχώρησε περισσότερο του αναμενόμενου, και τις ανησυχίες για την βρετανική οικονομία.

Έτσι, μετά από 14 διαδοχικές αυξήσεις από τον Δεκέμβριο του 2021, η BoE διατήρησε το κόστος δανεισμού στο επίπεδο του 5,25%.

Οι αγορές είχαν προβληματιστεί πριν από την συνεδρίαση, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες για παύση των αυξήσεων των επιτοκίων ήταν περίπου στο 50% μετά την αιφνιδισατική πτώση του πληθωρισμού τον Αύγουστο στο 6,7% αυτή την εβδομάδα.

Πάντως οι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν μια ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, αν και Goldman Sachs και Nomura εκτιμούν ότι τα επιτόκια έχουν «πιάσει» ταβάνι.

Σημειώνεται ότι η BoE υπογράμμισε ότι θα προσαρμόσει την πολιτική της ανάλογα με τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει πάνω από τρεις φορές πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%. Εκτιμάται ότι ο δείκτης των τιμών καταναλωτή θα φτάσει τον στόχο στο δεύτερο τρίμηνο του 2025.

«Ο πληθωρισμός έχει πέσει πολύ τους τελευταίους μήνες και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να το υποχωρεί», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Άντριου Μπέιλι.  «Αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα. Αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο φυσιολογικό και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις απαραίτητες αποφάσεις για να κάνουμε ακριβώς αυτό».