Skip to main content

Βρετανία: Απροσδόκητη μείωση του πληθωρισμού στο 6,7% για τον Αύγουστο

REUTERS/Toby Melville

Μίνι «ανάσα» για την Τράπεζα της Αγγλίας

Οι τιμές καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν αναπάντεχα στο 6,7% για τον Αύγουστο, δίνοντας στην Τράπεζα της Αγγλίας ένα περιθώριο ελιγμών ενόψει της απόφασης για τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 6,7% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 6,8% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι θα έφτανε ο πληθωρισμός στο 7%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Πρόκειται τον τρίτο διαδοχικό μήνα επιβράδυνσης του πληθωρισμού, ο οποίος μειώνεται σταθερά μετά την εκτίναξη σε διψήφιο αριθμό πέρυσι μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο βασικός δείκτης ΔΤΚ, ο οποίος αφαιρεί τις πιο ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, επιβραδύνθηκε στο 6,2% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με 6,9% τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει βασικό πληθωρισμό 6,8%.

Οι χαμηλότερες τιμές των τροφίμων ήταν η μεγαλύτερη συμβολή στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, ανέφερε η ONS. Οι τιμές της ενέργειας, από την άλλη, μειώθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών – ο οποίος είχε διατηρήσει το βασικό επιτόκιο σε υψηλά επίπεδα – μειώθηκε στο 6,8% από 7,4% τον Ιούλιο.

Οι αυξήσεις των τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να ξεπερνούν τις αντίστοιχες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη, και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ωστόσο, τα στοιχεία αφήνουν στην BOE περισσότερα περιθώρια ελιγμών ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη. Οι οικονομολόγοι προέβλεψαν νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 5,5%, αλλά τα στοιχεία θα μπορούσαν να αναγκάσουν την τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια εκεί που είναι.