Skip to main content

Toshiba: Τίτλοι τέλους στη χρηματιστηριακή ιστορία 74 ετών

Βγαίνει από το χρηματιστήριο, περνάει στον έλεγχο της JIP.

Η Toshiba, μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ιαπωνίας, ρίχνει τίτλους τέλους στη χρηματιστηριακή της ιστορία. Ύστερα από 74 χρόνια διαπραγμάτευσης της μετοχή της, αποσύρεται  από το χρηματιστήριο και περνάει στον έλεγχο ιδιωτικών κεφαλαίων.

Όπως ανκοινώθηκε κοινοπραξία υπό τον όμιλο private equity Japan Industrial Partners (JIP) έχει εξαγοράσει το 78,65% των μετοχών. Έχοντας τον έλεγχο ποσοστού άνω των 2/3, έχει το δικαίωμα να ολοκληρώσει την εξαγορά ύψους 14 δισ. δολαρίων και να τη βγάλει από το χρηματιστήριο – κάτι που έχει δηλώσει ότι θα πράξει έως τα τέλη του έτους.

Οι ρίζες της εταιρείας βρίσκονται στο μακρινό 1875, όταν άρχισε να κατασκευάζει εξοπλισμό τηλεγράφων. Στη χρηματιστηριακή αγορά εισήχθη τον Μάιο του 1949 – όταν το Χρηματιστήριο του Τόκιο άνοιξε και πάλι καθώς η Ιαπωνία προσπαθούσε να κλείσει τις μεγάλες πληγές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εξελίχθηκε σε έναν κολοσσό με δραστηριότητες που εκτείνονται από τα ηλεκτρονικά είδη έως και την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Επί δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν σύμβολο της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και της καινοτομίας του ιαπωνικού τεχνολογικού κλάδου. Το 1985 η Toshiba έβγαλε στην αγορά αυτό που περιέγραψε ως τον «πρώτο μαζικής παραγωγής φορητό απολογιστή», το γνωστό σε όλους μας laptop.

Τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει παρόλα αυτά σοβαρές προκλήσεις, που είχαν να κάνουν εν πολλοίς με κακοδιαχείριση και ένα μεγάλο σκάνδαλο λογιστικής απάτης. Το 2015 παραδέχθηκε ότι είχε “φουσκώσει” εικονικά τα κέρδη της κατά περισσότερο από 1 δισ. δολάρια σε διάστημα 6 ετών. Πλήρωσε πρόστιμο 7,37 δισ. γεν (47 εκατ. δολαρίων) που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στην επιχειρηματική ιστορία της χώρας.

Δύο χρόνια αργότερα αποκάλυψε τεράστιες ζημιές στις αμερικανικές δραστηριότητες πυρηνικής ενέργειας. Για να αποφύγει τη χρεοκοπία προέβη στην πώληση του ανθηρού τομέα παραγωγής μικροεπεξεργαστών μνήμης το 2018 – χάνοντας έτσι ένα «διαμάντι» από το  χαρτοφυλάκιό της.

Έκτοτε δέχθηκε πολλές προσφορές εξαγοράς, μεταξύ άλλων και από το βρετανικό fund CVC Capital Partners το 2021. Τις απέρριψε όλες.

Πηγή: BBC