Skip to main content

Ανακάμπτει η αγορά εξερχόμενου τουρισμού της Κίνας

22/8: Τουρίστες απολαμβάνουν μια μοναδική περιήγηση στις όχθες του ποταμού Γκονγκσούι στην πόλη Σουέν’εν της επαρχίας Χουπέι στην κεντρική Κίνα. Φωτογραφία του Ταν Χούα

Ο εξερχόμενος τουρισμός αποτελούσε ανέκαθεν σημαντικό κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης της Κίνας

Καλά είναι τα νέα για την αγορά εξερχόμενου τουρισμού της Κίνας. Το Γενικό Γραφείο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας ανακοίνωσε πρόσφατα την επανέναρξη των ομαδικών ταξιδιών και των υπηρεσιών που προσφέρονται από ταξιδιωτικά γραφεία και διαδικτυακές πλατφόρμες και που αφορούν πακέτα που συνδυάζουν αεροπορικό εισιτήριο με κράτηση ξενοδοχείου για Κινέζους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφτούν χώρες και περιοχές της τρίτης λίστας, όπως την Ιαπωνία, την Τουρκία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία κ.ά. δημοφιλείς προορισμούς. Με την ανακοίνωση αυτή, ο αριθμός των προορισμών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο για εξερχόμενα ομαδικά ταξίδια ανέρχεται πλέον σε εκατόν τριάντα οκτώ.

Η ανώτερη ερευνήτρια του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ctrip Σιέ Σιαοτσίνγκ προβλέπει ότι η ανακοίνωση της τρίτης λίστας θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις ταξιδιωτικές επιλογές των καταναλωτών και θα προωθήσει την ανάκαμψη της προσφοράς και της ζήτησης, με τη λεγόμενη «Χρυσή Εβδομάδα» της εθνικής εορτής της Κίνας να αποτελεί την κατάλληλη περίοδο παρατήρησης των επιδόσεων της αγοράς. Ο Τζιά Τζιεντσιάνγκ, Διευθύνων Σύμβουλος τις ιστοσελίδας 6renyou.com που προσφέρει εξατομικευμένα ταξιδιωτικά προϊόντα, δήλωσε ότι οι ευνοϊκές πολιτικές θα διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στην προώθηση της τουριστικής κατανάλωσης. Επιπλέον, πιστεύει ότι ο εξερχόμενος τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες έμμεσες θετικές συνέπειες και ότι η συγκεκριμένη αγορά θα παρουσιάσει ταχεία ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο εξερχόμενος τουρισμός αποτελούσε ανέκαθεν σημαντικό κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης της Κίνας. Μέχρι το 2019 και για πολλά συνεχή έτη, η Κίνα ήταν η χώρα με τους περισσότερους εξερχόμενους τουρίστες και καταναλωτές τουριστικών προϊόντων στον κόσμο. Φέτος στις 8 Ιανουαρίου, η χώρα προσάρμοσε τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας, προσαρμοζόμενη στα νέα δεδομένα της πανδημίας, και άρχισε και πάλι να επιτρέπει τα διασυνοριακά ταξίδια. Σύμφωνα με την «Έκθεση μαζικών δεδομένων για τον εξερχόμενο τουρισμό κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023» που δημοσίευσε η Ακαδημία Τουρισμού της Κίνας, χάρη στην αύξηση των διεθνών πτήσεων, η ζήτηση για εξερχόμενα ταξίδια (επαγγελματικά, επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, για αποφοίτηση ή για καλοκαιρινές σπουδές κ.ά. κατηγορίες) συνεχώς απελευθερώνεται, με τον εξερχόμενο τουρισμό να διανύει μια καλή περίοδο ομαλής ανάκαμψης και με τους διεθνείς προορισμούς να υποδέχονται συνολικά 40,37 εκατ. Κινέζους τουρίστες το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Η σταδιακή ανάκαμψη του εξερχόμενου τουρισμού της Κίνας όχι μόνο θα συμβάλει στη συνολική ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά θα επηρεάσει επίσης άμεσα και την ανάκαμψη της παγκόσμιας τουριστικής οικονομίας», δήλωσε ο Διευθυντής του Κέντρου Τουριστικών Ερευνών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών Σονγκ Ρούι. Τόνισε επίσης ότι η μελλοντική ανάπτυξη της αγοράς εξερχόμενου τουρισμού θα επανέλθει στην πρότερη θετική της πορεία, αλλά και θα προσαρμοστεί ανάλογα στις παγκόσμιες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές μεταβολές. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις κοινές δράσεις των αρμόδιων τμημάτων, τις χώρες προορισμού και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι οι χώρες προορισμού θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η ανάκαμψη του εξερχόμενου τουρισμού της Κίνας δεν σημαίνει επιστροφή στα δεδομένα πριν την πανδημία. Παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς, όπως οι πολιτικές εισόδου, η ποιότητα των υπηρεσιών, οι συνθήκες φιλοξενίας στις χώρες προορισμού, και οι μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών, και παράγοντες από την πλευρά της ζήτησης, όπως η προθυμία των Κινέζων τουριστών να ταξιδέψουν και τα χαρακτηριστικά της καταναλωτικής τους συμπεριφοράς, θα καθορίσουν από κοινού τη συνολική κλίμακα και τις συγκεκριμένες ροές των τουριστών.