Skip to main content

Κίνα: Η διεύρυνση θα φέρει ζωτικότητα στην ομάδα των BRICS

REUTERS/Thomas Peter

«Η επέκταση αυτή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας και εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων χωρών», δήλωσε ο Σι.

Η επέκταση των BRICS θα δώσει νέα ζωτικότητα στον μηχανισμό συνεργασίας της ομάδας, δήλωσε την Πέμπτη ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, πριν ανακοινώσει επίσης την επικείμενη έναρξη ενός ειδικού ταμείου ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Μάλιστα, ο Λι Κεξίν, Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε πως «δεν εμπλεκόμαστε σε αντιπαράθεση στρατοπέδων».

Νωρίτερα, η ομάδα των BRICS κατέληξε σε ευρεία συναίνεση για να προσκαλέσει έξι χώρες – την Αργεντινή, την Αίγυπτο, το Ιράν, την Αιθιοπία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – να συμμετάσχουν, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση της επιρροής ενός μπλοκ που έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τον «Παγκόσμιο Νότο».

«Η επέκταση αυτή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας και εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων χωρών», πρόσθεσε ο Σι.

Ο Σι δήλωσε επίσης ότι οι BRICS «είναι όλες χώρες με μεγάλη επιρροή και επωμίζονται σημαντικές ευθύνες για την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters