Skip to main content

H Tapestry αποκτά Michael Kors, Jimmy Choo και Versace έναντι 8,5 δισ. δολαρίων

Κατάστημα Coach στην Καλιφόρνια. REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

Η Capri είχε στο χθεσινό κλείσιμο χρηματιστηριακή αξία της τάξης των 4 δισ. δολαρίων και η Tapestry 10 δισ. δολαρίων.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα deals των τελευταίων δεκαετιών στον χώρο της μόδας, η Tapestry, ιδιοκτήτρια του brand Coach, εξαγοράζει την Capri Holdings, μητρική των brands Michael Kors, Jimmy Choo και Versace. Στόχος, όπως επισημαίνει, είναι να μπορέσει να ανταγωνιστεί επί ισοις όροις με τους ευρωπαϊκούς γίγαντες πολυτελών αγαθών.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal η συμφωνία ήταν υπό συζήτηση επί μήνες και κατέληξε σε συμφωνία για αντίτιμο ύψους 8,5 δισ. δολαρίων, το οποίο θα καταβληθεί αποκλειστικά σε μετρητά.

Όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση, η Tapestry θα πληρώσει ειδικότερα 57 δολάρια ανά μετοχή της Capri- δηλαδή πρίμιουμ 59% σε σχέση με τη μέση τιμή της μετοχής κατά τις τελευταίες 30 ημέρες.

Στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης η Capri είχε χρηματιστηριακή αξία της τάξης των 4 δισ. δολαρίων και η Tapestry 10 δισ. δολαρίων. Οι μετοχές της Capri επιδίδονται σήμερα σε εντυπωσιακό ράλι στις premarket ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ της Tapestry παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητες.

Η Tapestry αναφέρει ότι η νέα εταιρεία που προκύπτει από τη συνένωση των δυνάμεων θα αποφέρει ετήσιες πωλήσεις άνω των 12 δισ. δολαρίων, αλλά και εξοικονόμηση κόστους 200 εκατ. δολαρίων μέσα στην επόμενη τριετία. Η χρηματοδότηση της συμφωνίας θα γίνει μέσω δανείων και έκδοσης ομολόγων.

Στόχος να κλείσει η ψαλίδα έναντι των ευρωπαϊκών κολοσσών

Οι αμερικανικές εταιρείες πολυτελών αγαθών επιχειρούν τα τελευταία χρόνια να συγκεντρώσουν περισσότερα  brands κάτω από την ίδια ομπρέλα, σε μία προσπάθεια να ανταγωνιστούν τον όμιλο LVMH και την Kering (μητρική της Gucci), αλλά απέχουν αρκετά σε τζίρο και χρηματιστηριακή αξία από τους ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές τους- που άλλωστε συνεχίζουν και οι ίδιοι να μεγαλώνουν.

Τον περασμένο μήνα η Kering ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει μερίδιο στην Valentino. Πέρυσι είχε προσπαθήσει να αποκτήσει το  brand Τom Ford, που όμως τελικά κατέληξε στην  Estée Lauder έναντι πάνω από 2 δισ. δολαρίων.

Η LVMH το 2021 είχε κάνει την πλέον εντυπωσιακή κίνηση εξαγοράζοντας την αλυσίδα κοσμηματοπωλείων Tiffany.

Να σημειωθεί ότι ο Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης της LVMH, συναγωνίζεται τα τελευταία χρόνια για τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη με τους Έλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος.