Skip to main content

Ιταλία: «Τα μαζεύει» η κυβέρνηση μετά τον αιφνιδιασμό για φορολόγηση 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών

Έπειτα από το κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές.

Μετά την αιφνιδιαστική κίνηση χθες της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, να φορολογήσει με 40% τα υπερκέρδη των τραπεζών για το 2023, και τον τρόπο που αντέδρασαν οι αγορές, η ιταλική κυβέρνηση προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα κάνοντας ένα βήμα πίσω.

Η είδηση είχε ως αποτέλεσμα χθες την καταβαράθρωση των τραπεζικών μετοχών, με τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο να χάνει έως και 10 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή του αξία. Μετά την ανακοίνωση του σχεδίου, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών κατέρρευσαν χθες με απώλειες από 7% έως 10%.

Έπειτα από το κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει ένα ανώτατο όριο για να περιορίσει τον αντίκτυπο στις τράπεζες.

Σύμφωνα με πηγή του Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζιορτζιέτι και η ομάδα του επεξεργάστηκαν το σχέδιο επιχειρώντας να μετριάσουν τον αντίκτυπο που θα έχει.

Αρχικά εξέδωσε ανακοίνωση εξηγώντας ότι ο έκτακτος φόρος θα είναι στη διαφορά μεταξύ των καθαρών εσόδων από τόκους το 2022 και το 2021 πάνω από ένα κέρδος 5% ή μεταξύ 2023 και 2021 πάνω από ένα κέρδος 10%. Προηγούμενο σχέδιο που είχε στην κατοχή του το Bloomberg έθετε τα όρια στο 3% και 6%.

Αργότερα ανακοινώθηκε ότι η εισφορά δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του ενεργητικού μιας εταιρείας και οι τράπεζες που έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια που προσφέρονται στους καταθέτες τους «δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο ως συνέπεια του κανόνα». Όπως σχολιάζει το Bloomberg, δεν είναι γνωστό πώς κατέληξαν σε αυτό το ανώτατο όριο, αλλά εάν βασιζόται σε παγκόσμια assets τραπεζών όπως η Unicredit και η Intesa, η εισφορά θα μπορούσε να είναι περίπου 1 δισ. δολάρια. Εάν ισχύει μόνο για τα ιταλικά assets, θα είναι αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

Μετά την μερική αναδίπλωση, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών «έσβησαν» σήμερα ορισμένες από τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας, με τις μετοχές της Unicredit να σημειώνουν άνοδο 4% και την Intesa Sanpaolo κατά 3,2%. Ο δείκτης FTSE Italia All-Share Banks Index σημείωσε άνοδο 3,6%. Ο κλαδικός δείκτης εξακολουθεί να υποχωρεί σχεδόν 3,3% την εβδομάδα. Συνολικά, οι ιταλικές τράπεζες ανέκαμψαν κατά 3,8 δισ. ευρώ.