Skip to main content

Τουρκία: Αύξηση φόρων για την ανοικοδόμηση μετά τους σεισμούς

REUTERS/Murad Sezer

Το κόστος ανοικοδόμησης από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου στη νοτιοανατολική Τουρκία ενδέχεται να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια

Σε αύξηση φόρων προχωρά η Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν πόροι προκειμένου να καλυφθεί το κόστος ανοικοδόμησης από τους φονικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δεσμευθεί για τη γρήγορη ανοικοδόμηση 650.000 σπιτιών που καταστράφηκαν από τους σεισμούς.

Αναλυτές εκτιμούν σύμφωνα με τους Financial Times ότι το κόστος ανοικοδόμησης για κατοικίες, εμπορικά κτήρια και βασικές υποδομές θα μπορούσε να ανέλθει έως και τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οικονομολόγοι αναμένουν ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της Τουρκίας θα εκτιναχθεί στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος, από μόλις 0,9% το 2022, σύμφωνα με δημοσκόπηση της FactSet.

«Δεδομένης της επιδείνωσης του δημοσιονομικού ισοζυγίου που σχετίζεται με τις εκλογές, τους σεισμούς και τα βαθύτερα διαρθρωτικά ζητήματα, ήταν απαραίτητη η ουσιαστική δημοσιονομική προσαρμογή», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας Χακάν Καρά.

Οι αυξήσεις φόρων εντάσσονται σε μια ευρύτερη οικονομική αναδιάρθρωση, με την Άγκυρα μετά τις εκλογές να φαίνεται πως εγκαταλείπει τις αντισυμβατικές πολιτικές που ακολουθούσε τα προηγούμενα χρόνια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βάσει των σχεδίων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ο κύριος φόρος προστιθέμενης αξίας σε αγαθά και υπηρεσίες θα αυξηθεί στο 20% από 18%. Το ποσοστό θα αυξηθεί επίσης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 10%, για τα είδη πρώτης ανάγκης όπως βασικά τρόφιμα.

Η αύξηση του ΦΠΑ θα φέρει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κρατικά έσοδα ύψους 0,8% του ΑΕΠ, ή περίπου 7 δισ. δολάρια ετησίως, αν και θεωρείται ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού.