Skip to main content

Στην Κίνα η Γέλεν: Ναι στον υγιή ανταγωνισμό, όχι στις αθέμιτες τιμωρητικές πρακτικές του Πεκίνου

Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS

Λεπτές διπλωματικές ισορροπίες.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, ζήτησε την Παρασκευή μεταρρυθμίσεις στην κινεζική αγορά και επέκρινε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου για τις πρόσφατες σκληρές της ενέργειες εναντίον αμερικανικών εταιρειών και τους νέους ελέγχους εξαγωγών σε ορισμένα κρίσιμα ορυκτά.

Η Γέλεν έφτασε στο Πεκίνο την Πέμπτη για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις τεταμένες αμερικανοκινεζικές σχέσεις, αλλά ξεκαθάρισε στις δημόσιες δηλώσεις της ότι η Ουάσινγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να αντεπιτίθενται στις «άδικες οικονομικές πρακτικές» της Κίνας, όπως τις χαρακτήρισε.

Παρά τις συζητήσεις περί οικονομικής αποσύνδεσης ΗΠΑ-Κίνας, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια εμπορική σχέση που είναι θεμελιωδώς σταθερή, με το εκατέρωθεν εμπόριο να φτάνει το ρεκόρ των 690 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

«Επιδιώκουμε έναν υγιή οικονομικό ανταγωνισμό, ο οποίος δεν είναι νικητής που τα παίρνει όλα, αλλά ο οποίος, με ένα δίκαιο σύνολο κανόνων, μπορεί να ωφελήσει και τις δύο χώρες με την πάροδο του χρόνου”, δήλωσε η Γέλεν στον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ σε μια συνάντηση την Παρασκευή, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ήταν «ειλικρινής και εποικοδομητική».

Η Yellen μίλησε επίσης στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα (AmCham) μετά από τις «ουσιαστικές», όπως τις χαρακτήρισε αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, συνομιλίες με τον πρώην τσάρο της κινεζικής οικονομίας Λιου Χε, στενό έμπιστο του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, και τον απερχόμενο κορυφαίο Κινέζο κεντρικό τραπεζίτη Γι Γκανγκ.

Τεντωμένο σχοινί

Η Γέλεν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι βαδίζουν σε ένα διπλωματικό τεντωμένο σχοινί, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τους δεσμούς με την Κίνα μετά την κατάρριψη από τον αμερικανικό στρατό ενός κινεζικού κυβερνητικού αερόστατου πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ συνεχίζουν να πιέζουν το Πεκίνο να σταματήσει τις πρακτικές που θεωρούν επιβλαβείς για τις αμερικανικές και δυτικές εταιρείες.

Η Γέλεν δήλωσε ότι ελπίζει ότι η επίσκεψή της θα ενθαρρύνει την πιο τακτική επικοινωνία μεταξύ των δύο αντιπάλων και δήλωσε ότι τυχόν στοχευμένες ενέργειες της Ουάσινγκτον για την προστασία της εθνικής της ασφάλειας δεν χρειάζεεταιι να θέτουν άσκοπα σε κίνδυνο την ευρύτερη σχέση.

ΗΠΑ: Η Γέλεν ετοιμάζεται για την Κίνα-Στόχος να οικοδομήσει «υγιείς» δεσμούς με το Πεκίνο

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν τις προοπτικές για σημαντικές τομές, ενώ τόνισαν τη σημασία της πιο τακτικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η Κίνα ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν «συγκεκριμένες δράσεις» για να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την υγιή ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών δεσμών, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Ο Λι είπε στη Γέλεν ότι ένα ουράνιο τόξο που εμφανίστηκε καθώς το αεροπλάνο της προσγειώθηκε από την Ουάσινγκτον την Πέμπτη προσέφερε ελπίδα για το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας.

«Νομίζω ότι υπάρχουν περισσότερα στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ από τον άνεμο και τη βροχή. Σίγουρα θα δούμε περισσότερα ουράνια τόξα», δήλωσε.

Οι αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα ελπίζουν ότι η επίσκεψη της Γέλεν θα διασφαλίσει ότι οι εμπορικές και εμπορικές οδοί μεταξύ των δύο οικονομιών θα παραμείνουν ανοιχτές, ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Πηγή: Reuters