Skip to main content

ΗΠΑ: Άλμα στις αθετήσεις χρέους με φόντο τα υψηλά επιτόκια

Περισσότερες αθετήσεις εταιρικών δανείων φέτος από το 2021 και 2022 μαζί

Αναταράξεις στην αγορά εταιρικών δανείων έχει προκαλέσει η ταχεία αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ. Οι χρεοκοπίες στους τίτλους που στερούνται επενδυτικής διαβάθμισης (junk) –αγορά η αξία της οποίας ανέρχεται στα 1,4 τρισ. δολ.- έχουν αυξηθεί απότομα φέτος.

Σύμφωνα με τους Financial Times, υπήρξαν 18 αθετήσεις χρέους στην αγορά δανείων των ΗΠΑ μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και τέλους Μαΐου, συνολικού ύψους 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για αθετήσεις χρέους περισσότερες σε αριθμό και συνολική αξία από ό,τι για ολόκληρο το 2021 και το 2022 μαζί, βάσει ανάλυσης από τη Goldman Sachs στοιχείων της PitchBook LCD.

Μόνο τον Μάιο σημειώθηκαν τρεις αθετήσεις χρέους συνολικού ύψους 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων – το υψηλότερο ποσό μέσα σε ένα μήνα από την κορύφωση της κρίσης της πανδημίας, προ τριών ετών.

Οι αθετήσεις υπογραμμίζουν την πίεση που ασκείται σε εταιρείες χαμηλής αξιολόγησης με μεγάλο όγκο χρεών, στη σκιά της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τον περιορισμό του υψηλού πληθωρισμού. «Υπάρχει ένα σοκ πληρωμών που εκτυλίσσεται μεταξύ των πιο αδύναμων εκδοτών στην αγορά δανείων», δήλωσε ο επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής της Goldman Sachs, Λοφτ Κάρουι.

Ο επίμονος πληθωρισμός φέρνει νέες αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ

Πολλές εταιρείες με αξιολόγηση «junk» έλαβαν δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια. Ωστόσο, η Fed αύξησε το εύρος του βασικού επιτοκίου στο 5% – 5,25% μέσα σε περίπου 14 μήνες, κάτι που έφερε τους δανειολήπτες αντιμέτωπους με πολύ υψηλότερους τόκους.

Τραπεζικοί αναλυτές και οι οίκοι αξιολόγησης αναμένουν ότι οι αθετήσεις χρέους θα αυξηθούν περαιτέρω, καθώς οι αγορές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Με πληροφορίες από Financial Times