Skip to main content

Υβριδική εργασία: Οι μισές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου μειώνουν τα γραφεία τους

Προβλέπουν περικοπή 10% έως 20% του χώρου των γραφείων τους έως το 2026.

Οι μισές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου σχεδιάζουν να περιορίσουν τους διαθέσιμους χώρους γραφείων λόγω της υβριδικής εργασίας, αποκαλύπτει έρευνα από του κτηματομεσιτικού γραφείου συμβούλων για κατοικίες και εμπορικά ακίνητα Knight Frank.

Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες εταιρείες – που ορίζονται ως εταιρείες με πάνω από 50.000 υπαλλήλους – προβλέπουν περικοπή 10% έως 20% του χώρου των γραφείων τους έως το 2026.

Η έρευνα βασίζεται σε δείγμα περίπου 350 επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, που απασχολούν συνολικά 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες κινούνται προς την υβριδική εργασία, αλλά το 31% εφαρμόζει την  προσέγγιση «πρώτα το γραφείο».

Ενδεικτικά, όπως ανέφερε το Fortune την Τετάρτη, η Salesforce προσπαθεί να προσελκύσει τους υπαλλήλους της πίσω στο γραφείο με μια πληρωμή 10 δολαρίων για κάθε μέρα που έρχονται. Η εταιρεία είναι πρόθυμη να διαθέσει έως και 2,5 εκατομμύρια δολάρια συνολικά. Έχει πάνω από 79.000 άτομα προσωπικό.

«Τώρα που βρισκόμαστε σε έναν πραγματικά μεταπανδημικό κόσμο, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων ”βγάζουν τις παρωπίδες” και λαμβάνουν σαφείς αποφάσεις σχετικά με τη μελλοντική εταιρική στρατηγική ακίνητης περιουσίας τους με βάση ένα ευρύτερο φάσμα επιχειρηματικών θεμάτων από την πανδημία», σχολίασε ο Δρ Λι. Ο Έλιοτ, επικεφαλής της έρευνας. «Οι εταιρείες θέλουν να δουλέψουν τα γραφεία τους, αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν κάποια ευελιξία στο προσωπικό», είπε.

Μιλώντας στους Times του Λονδίνου, ο Έλιοτ εξήγησε ότι «υπάρχει μια ισχυρή ώθηση προς έναν χώρο καλύτερης ποιότητας, πλούσιο σε ανέσεις, με βιώσιμο τρόπο, που ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τα επικρατέστερα στυλ εργασίας».

Όμως, ενώ οι μεγαλύτερες εταιρείες μειώνουν τους χώρους γραφείων, το 55% όλων των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αναμένουν να «αυξήσουν ή να αυξήσουν σημαντικά» τα γραφεία τους τα επόμενα τρία χρόνια.

Σε αυτό διακρίθηκαν κυρίως εταιρείες με έως και 10.000 άτομα προσωπικό, οι οποίες αποτελούν τις 211 από τις 347 εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα.

«Υπάρχουν παραδείγματα όπου οι εταιρείες χάνουν χώρο… αλλά εξίσου υπάρχουν και πολλοί οργανισμοί, ιδιαίτερα εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που στην πραγματικότητα επεκτείνουν το παγκόσμιο αποτύπωμά τους», δήλωσε ο Έλιοτ στο CNN.