Skip to main content

Η S&P Global διατηρεί τη Γαλλία στο «AA»

REUTERS/Christian Hartmann

Οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι και ο ακόμη υψηλός πληθωρισμός θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία το 2023 και το 2024.

Ανακούφιση για τη γαλλική κυβέρνηση. Η S&P Global διατηρεί την αξιολόγηση της γαλλικής οικονομίας στο «AA».

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης δεν ακολούθησε τον Fitch, που, στα τέλη Απριλίου, μείωσε την αξιολόγηση της Γαλλίας κατά μία βαθμίδα, σε «AA-» επικαλούμενος ένα «πολιτικό αδιέξοδο» που πιθανόν να περιπλέξει το έργο της κυβέρνησης στην επιθυμία της για την προώθηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων,ακόμη και για την ενθάρρυνση των δαπανών.

Στην αξιολόγησή της η S&P Global εκτιμά ότι οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι και ο ακόμη υψηλός πληθωρισμός θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία το 2023 και το 2024. Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι το έλλειμμα του  γαλλικού προϋπολογισμού θα μειωθεί στο 3,8% το 2026, σε σύγκριση με περίπου 5% το 2023, και ότι το χρέος θα παραμείνει πάνω από το 110% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η S&P Global είχε μειώσει τις προοπτικές για τη Γαλλία από «σταθερές» σε «αρνητικές» τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω των αυξανόμενων κινδύνων για τα δημόσια οικονομικά και των δημοσιονομικών συνεπειών που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Η απόφαση της S&P Global είναι καλό νέο για τον πρόεδρο Μακρόν, καθώς μια υποβάθμιση θα αύξανε τα επιτόκια των γαλλικών δανείων προς τους επενδυτές, ενώ τα επιτόκια των γαλλικών 10ετών δανείων βρίσκονται ήδη στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και 11 χρόνια λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που μάχεται ενάντια σε έναν επίμονο πληθωρισμό και μηχανικά ανεβάζει τα επιτόκια κρατικού δανεισμού στην Γηραιά ήπειρο.

Ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ εξέφρασε την ικανοποίησή του  για την απόφαση της Standard & Poor’s «να αφήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση του γαλλικού χρέους», όπως τόνισε στην εφημερίδα  JDD. «Είναι ένα θετικό σημάδι. Η στρατηγική μας για τα δημόσια οικονομικά είναι σαφής. Είναι φιλόδοξη. Και είναι πιστευτή», πρόσθεσε ο Λε Μερ.

Η S&P αξιολογεί τη Γαλλία από το 1975 και την έχει υποβαθμίσει μόνο δύο φορές.