Skip to main content

Μπερνάρ Αρνό: Πώς ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχασε 11 δισ. σε μια μέρα

Περιορίζεται η διαφορά από τον δεύτερο στην κατάταξη Έλον Μασκ.

Ο Μπέρναρντ Αρνό, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ιδιοκτήτης του κολοσσού πολυτελών αγαθών LVMH, είδε να χάνονται 11,2 δισ. δολάρια από την περιουσία του, μέσα σε μία μέρα, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται το προβάδιασμά του από τον δεύτερο στην κατάταξη και αισθάνεται ήδη την ανάσα του Έλον Μασκ.

Αναλυτικότερα,η περιουσία του Αρνό ανέρχεται πλέον σε 192 δισ. δολάρια και βρίσκεται μπροστά από τον Μασκ, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 180 δισ., με διαφορά 12 δισ. δολάρια. Μία μέρα νωρίτερα η διαφορά ήταν στα 21 δισ.

Πού οφείλεται όμως το πλήγμα στα οικονομικά του Αρνό; Στις ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία που με τη σειρά τους προκάλεσαν το φόβο ότι θα επιβραδύνουν οι αμερικανικές δαπάνες, επηρεάζοντας αρνητικά την αγορά των προϊόντων πολυτελείας.

Ο ιδρυτής της LVMH είχε δει τον πλούτο του να διογκώνεται το 2023, έχοντας βάλει στην άκρη μέχρι στιγμής 29,5 δισ., επειδή ενισχύθηκαν οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών εταιρειών προϊόντων πολυτελείας.

Την Τρίτη όμως περιορίστηκαν αυτά τα κέρδη επειδή οι μετοχές της LVMH υποχώρησαν 5% στο Παρίσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη «βουτιά» που έχουν κάνει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου, εν μέσω μιας ευρύτερης πτώσης στον ευρωπαϊκό κλάδο προϊόντων πολυτελείας που «έσβησε» περίπου 30 δισ. δολάρια.

Η πτώση στην τιμή της μετοχής της LVMH ήρθε μετά από μια περίοδο που κινούνταν ανοδικά, τροφοδοτώντας την συσσώρευση πλούτου του Αρνό. Μάλιστα οι μετοχές της εξακολουθούν να είναι ανοδικά κατά 23% σε ετήσια βάση.  Πάντως, ακόμη και μετά το selloff, η καθαρή περιουσία του Γάλλου δισεκατομμυριούχου είναι αυξημένη κατά σχεδόν 30 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, και διαμορφώνεται στα 191,6 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Διαβάστε ακόμα:

LVMH: Η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία με κεφαλαιοποίηση άνω των 500 δισ. δολαρίων