Skip to main content

Ισχυρές απώλειες 30 δισ. δολαρίων για τις μετοχές των ειδών πολυτελείας

5,5% υποχώρησε σήμερα η Hermes

Ένα εκπληκτικό ράλι στις μετοχές ειδών πολυτελείας φέτος, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τη διεθνή ζήτηση, ιδίως από την Κίνα, υπέστη σφοδρό πλήγμα, εξανεμίζοντας περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια από τον κλάδο την Τρίτη.

Οι μετοχές της Hermes υποχώρησαν έως και 5,5%, ενώ η Louis Vuitton υποχώρησε περίπου 4% και η ιδιοκτήτρια της Gucci, Kering, είδε τη μετοχή της να υποχωρεί περισσότερο από 2%. Τον τελευταίο χρόνο, ο τομέας των ειδών πολυτελείας έχει γίνει για το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ό,τι είναι η Big Tech για τις ΗΠΑ: μια συλλογή από κυρίαρχες επιχειρήσεις των οποίων η ανάπτυξη έχει αντέξει ακόμη και όταν η οικονομία αυξάνεται και μειώνεται.

Τόσο η Ασία όσο και οι ΗΠΑ αποτελούν σημαντικές αγορές για τις ευρωπαϊκές εταιρείες πολυτελείας. Η Ασία, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, αντιπροσώπευε το 30% των πωλήσεων της LVMH το 2022, ενώ οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 27%, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Morgan Stanley που παρουσιάστηκε στο Παρίσι. Περιμένει πάντως στην ανάλυσή της μια «πιο υποτονική κίνηση στις ΗΠΑ».

Αναλυτές της Deutsche Bank δήλωσαν επίσης ότι η επιβράδυνση της ζήτησης στις ΗΠΑ αποτελεί πλέον αυξανόμενη ανησυχία. Ενώ η ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης ήταν από τους βασικούς παράγοντες των ισχυρών πωλήσεων, οι επενδυτές είναι πιθανό να είναι επιλεκτικοί από εδώ και πέρα, πρόσθεσαν.

Παρ’ όλα αυτά, οι μετοχές πολυτελείας έχουν υπεραποδώσει με μεγάλη διαφορά φέτος: Η LVMH έχει αυξηθεί κατά 25% και η Hermes έχει προσθέσει 34%, και οι δύο υπεραποδίδουν σε σχέση με την άνοδο του ευρύτερου δείκτη Stoxx 600 κατά 10%.

naftemporiki.gr