Skip to main content

Νέα επιστολή Γέλεν στο Κογκρέσο: «Πολύ πιθανή» η στάση πληρωμών την 1η Ιουνίου

Τρίτη επιστολή της υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ σε τρεις εβδομάδες.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε νέα της επιστολή προς τους ηγέτες του Κογκρέσου έδωσε επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με την πρωιμότερη ημερομηνία κατά την οποία οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο χρεοκοπίας.

Η ημερομηνία παραμένει η 1η Ιουνίου στη νέα επιστολή, η ίδια ημερομηνία που ήταν από τις αρχές Μαΐου. Αλλά το νέο μήνυμα περιέχει δύο βασικές διαφορές, συγκριτικά με την προηγούμενη επιστολή της στις 15 Μαΐου.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σας γράφω για να σημειώσω ότι εκτιμούμε ότι είναι πολύ πιθανό το Υπουργείο Οικονομικών να μην είναι πλέον σε θέση να ικανοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης εάν το Κογκρέσο δεν έχει ενεργήσει για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους μέχρι τις αρχές Ιουνίου, και ενδεχομένως ήδη από την 1η Ιουνίου», γράφει η Γέλεν.

Η φράση «πολύ πιθανό» είναι νέα, καθώς την περασμένη εβδομάδα η Γέλεν έγραφε απλώς «πιθανό».

Η υπ. Οικονομικών αφαίρεσε επίσης μια ολόκληρη πρόταση από την επιστολή της περασμένης εβδομάδας που έλεγε ότι τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσαν να βοηθήσουν να επισπευσθεί αυτή η προθεσμία του Ιουνίου: «Η πραγματική ημερομηνία εξάντλησης των έκτακτων μέτρων του Υπουργείου Οικονομικών θα μπορούσε να είναι αρκετές ημέρες ή εβδομάδες αργότερα από αυτές τις εκτιμήσεις».

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Συνάντηση Μπάιντεν-Μακάρθι για το όριο χρέους- Σε αισιόδοξο κλίμα αλλά χωρίς συμφωνία