Skip to main content

Βρετανία: Προς 12η αύξηση των επιτοκίων η Τράπεζα της Αγγλίας

Κατά 25 μονάδες βάσης

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για 12η συνεχή συνεδρίαση την Πέμπτη, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλός.

Η αγορά σχεδόν ομόφωνα αναμένει ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα επιλέξει άλλη μια αύξηση 25 μονάδων βάσης την Πέμπτη, με την πλειοψηφία των οικονομολόγων να αναμένουν ψηφοφορία κατά 7-2 για την αύξηση του τραπεζικού επιτοκίου από το 4,25% στο 4,5%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε επίμονα πάνω από το 10% τον Μάρτιο, λόγω των επίμονων υψηλών λογαριασμών τροφίμων και ενέργειας, ενώ ο βασικός πληθωρισμός παρέμεινε επίσης αμετάβλητος, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο περιχαράκωσης. Ωστόσο, η Τράπεζα αναμένει ότι θα ρίξει ρυθμούς από τα μέσα του 2023 και θα οδηγήσει το επιτόκιο περίπου στο 4% μέχρι το τέλος του έτους.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα εφάρμοσε άλλη μια αύξηση 25 μονάδων βάσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβράδυνε την περασμένη εβδομάδα τον κύκλο πεζοπορίας της, επιλέγοντας μια αύξηση 25 μονάδων βάσης, αλλά υποστήριξε ότι οι «προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλές για πάρα πολύ καιρό».

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Συνεχίζεται η μάχη με τον πληθωρισμό- Τα βλέμματα στις μισθολογικές αυξήσεις