Skip to main content

«Η οντισιόν των 90 λεπτών»: Η δοκιμασία στην οποία υποβάλλει τα παιδιά του ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

O Μπερνάρ Αρνό με τη Ντελφίν και τον Αντουάν. EPA/YOAN VALAT

Τα 5 παιδιά του Μπερνάρ Αρνό μία φορά τον μήνα έχουν ένα διαφορετικό γεύμα με τον πατέρα τους. Κρατάει ακριβώς 90 λεπτά.

Μία φορά το μήνα, ο Μπερνάρ Αρνό συγκεντρώνει τα παιδιά του για μεσημεριανό γεύμα μέσα σε μια ιδιωτική τραπεζαρία στα κεντρικά γραφεία της LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE, του κολοσσού πολυτελών αγαθών.

Το γεύμα, που διαρκεί με αυστηρότητα 90 λεπτά, ξεκινά με τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο να διαβάζει δυνατά θέματα συζήτησης που έχει σημειώσει στο iPad του, σύμφωνα με κοντινά του πρόσωπα, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στη Wall Street Journal. Στη συνέχεια, ο Αρνό πηγαίνει γύρω από το τραπέζι, ζητώντας συμβουλές από καθένα από τα πέντε ενήλικα παιδιά του. Θα ζητήσει τη γνώμη τους για συγκεκριμένους μάνατζερ στην εταιρεία, για το εάν έχει φτάσει η στιγμή για αλλαγές σε κάποιο από τα μυριάδες brands του ομίλου, του οποίου οι δραστηριότητες εκτείνονται από τους αμπελώνες στην Καμπανία της Γαλλίας μέχρι τα εργαστήρια πολυτελών αξεσουάρ στην Ιταλία και το Τέξας.

Ο 74χρονος Αρνό, που έχει κλέψει το στέμμα του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου από τον Έλον Μασκ, έχει περάσει δεκαετίες ετοιμάζοντας τα παιδιά του για να διευθύνουν την LVMH. Από νεαρή ηλικία τα έπαιρνε μαζί του σε επαγγελματικά ταξίδια και διαπραγματεύσεις. Σήμερα τους έχει δώσει διευθυντικούς ρόλους και προσπαθεί να δει ποιο εξ αυτών είναι έτοιμο για να αναλάβει τη δική του θέση.

Πολλοί έχουν προσπαθήσει, χωρίς επιτυχία, να μαντέψουν ποιος θα τον διαδεχθεί ως διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του μεγαλύτερου ομίλου πολυτελείας στον κόσμο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Wall Street Journal o Αρνό έχτισε την αυτοκρατορία των 480 δισ. δολαρίων στοχεύοντας για εξαγορά ανταγωνιστικές εταιρείες πολυτελών αγαθών, αλλά και φροντίζοντας να γαλουχίσει γενιές σχεδιαστών μόδας. Αυτός ο συνδυασμός φονικού ενστίκτου και φινέτσας είναι ο λόγος που οι αντίπαλοί του τον αποκαλούν «λύκο με κασμίρ».

Τα χαρακτηριστικά αυτά ίσως τα συνδυάζει η μεγαλύτερη κόρη του, η Ντελφίν Αρνό, 48 ετών. Ο πατέρας της την όρισε διευθύνουσα σύμβουλο του οίκου Christian Dior, του δεύτερου μεγαλύτερου brand του ομίλου. Ωστόσο και ο 45χρονος αδελφός της, Αντουάν, έχει γίνει Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας που κατέχει το μερίδιο της οικογένειας στην LVMH.

Οι τρεις γιοι από τον δεύτερο γάμο έχουν επίσης αναλάβει σημαντικά καθήκοντα, αλλά ως αρκετά νεότεροι, μάλλον μένουν πίσω στην κούρσα της διαδοχής. Ο Αλεξάντερ, 30 ετών, είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Tiffany & Co., με ένα δίκτυο υψηλής ισχύος που περιλαμβάνει τον Jay-Z και τον συνιδρυτή του Twitter, Τζακ Ντόρσι. Ο Φρεντερίκ, 28 ετών, διευθύνει τη μάρκα ρολογιών Tag Heuer, ενώ ο 24χρονος Ζαν είναι διευθυντής μάρκετινγκ και ανάπτυξης στο τμήμα ρολογιών της Louis Vuitton. Και οι τρεις σπούδασαν σε κορυφαίες σχολές μηχανικής, ένα προσόν που ο πατέρας τους έχει χαρακτηρίσει καθοριστικό για τη δική του επιτυχία.

Ο ίδιος ο Μπερνάρ Αρνό δεν έχει δώσει καμία ένδειξη σχετικά με το ποιον θα επιλέξει για διάδοχό του, λέγοντας μόνο ότι θα γίνει «με βάση την αξία του». Όταν ρωτήθηκε για το θέμα τον Ιανουάριο σε μια παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων του LVMH, έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ της πρόσφατης απόφασής του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της LVMH στα 80 έτη και της απόφασης του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης της Γαλλίας στα 64. «Όσον αφορά στη διαδοχή, μπορεί επίσης να έχετε παρατηρήσει ότι η ηλικία συνταξιοδότησης – η οποία είναι πολύ στη μόδα – έχει παραταθεί», είπε.