Skip to main content

Πόσο στοιχίζουν μυστικά και ψέματα στον Ρούπερτ Μέρντοχ (infographic)

Ο διακανονισμός των 787 εκατ. δολ. με τη Dominion είναι ένα «ράπισμα» για το Fox News και τον Μέρντοχ. Αλλά δεν είναι η πιο δαπανηρή περιπέτεια για τον δεύτερο.

Το Fox News θα πληρώσει περισσότερα από 787 εκατομμύρια δολάρια στην Dominion Voting Systems, καθώς οι δύο πλευρές κατέληξαν σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής για την πολύκροτη υπόθεση δυσφήμισης που συνδέεται με τη διασπορά fake news από το ειδησεογραφικό δίκτυο για τις εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ. Είναι ο μεγαλύτερος δημοσίως γνωστός διακανονισμός δυσφήμισης που αφορά εταιρεία μέσων ενημέρωσης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το αποτέλεσμα είναι οδυνηρό για την Fox, η οποία αναγνώρισε τα ευρήματα του δικαστηρίου ότι «ορισμένοι ισχυρισμοί σχετικά με την Dominion είναι «ψευδείς», μια σπάνια παραδοχή ότι το δίκτυο διέδωσε παραπληροφόρηση για την εταιρεία που δημιουργεί ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας. Ο «λογαριασμός» που θα φτάσει στον Ρούπερτ Μέρντοχ, τον πανίσχυρο ιδιοκτήτη του δικτύου, θα μπορούσε να διογκωθεί σημαντικά, αν ακόμη μία εταιρεία συστημάτων ψηφοφορίας – η Smartmatic – δικαιωθεί για τη δική της αγωγή ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά προς το παρόν, το τίμημα που φέρει η υπόθεση Dominion δεν είναι το πιο υψηλό που χρειάστηκε να καταβάλλει ο πρόεδρος της Fox. Ένα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που αφορούσε την αυτοκρατορία των ταμπλόιντ εφημερίδων του Μέρντοχ στη Βρετανία αποδείχθηκε πολύ πιο δαπανηρό την τελευταία δεκαετία περίπου. Οι οικονομικές συνέπειες αυτού του σκανδάλου ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο λίρες, ή 1,24 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έρευνα του 2021 από την Press Gazette.

Να σημειωθεί ότι και ο πρίγκιπας Χάρι έχει κινηθεί νομικά κατά μέσων ενημέρωσης του Αυστραλού μεγιστάνα. Ο Δούκας του Σάσεξ συμμετέχει σε ομαδική αγωγή κατά της Associated Newspapers, εκδότρια των Daily Mail, Mail on Sunday και Mail Online. Στην αγωγή υποστηρίζεται ότι τα συγκεκριμένα μέσα κατέφυγαν επί σειρά ετών σε παράνομες δραστηριότητες για να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες για δημόσια πρόσωπα.

Ρούπερτ Μέρντοχ: Η ιστορία του ανθρώπου που ελέγχει τα περισσότερα media στον κόσμο