Skip to main content

ΔΝΤ: Σε πιο «αβέβαιη» κατάσταση οι τράπεζες – Σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη

Καμπανάκι από τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου. Στο δυσμενές σενάριο η παγκόσμια ανάπτυξη θα πέσει στο 1%.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν εντείνει τις αδυναμίες των τραπεζών – και η απάντησή τους αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποίησε την Τρίτη ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Ανησυχούμε για αυτό που έχουμε δει στον τραπεζικό τομέα, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ αλλά ίσως και σε άλλες χώρες, που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη το 2023», δήλωσε ο Pierre-Olivier Gourinchas στο CNBC.

Οι αυξήσεις των κεντρικών τραπεζών έχουν αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες, οι οποίες έχουν επίσης δει κάποιες απώλειες σε περιουσιακά στοιχεία όπως τα μακροπρόθεσμα ομόλογα.

«Οι τράπεζες βρίσκονται σε πιο επισφαλή κατάσταση. Έχουν υγιή μαξιλάρια, αλλά σίγουρα θα τους οδηγήσει να είναι λίγο πιο συνετοί και ίσως να περιορίσουν κάπως τον δανεισμό», είπε o Gourinchas.

Σε ένα σενάριο, το ΔΝΤ βλέπει τους όρους χρηματοδότησης των τραπεζών να γίνονται πιο αυστηροί και να πιέζουν τον δανεισμό, μειώνοντας την πρόβλεψή του για παγκόσμια ανάπτυξη από το 2,8% στο 2,5% για το 2023.

Το δυσμενές σενάριο

Ο Gourinchas είπε ότι τα μοντέλα της είχαν προβλέψει επίσης ένα πιο δυσμενές σενάριο. «Αυτό θα οδηγήσει σε τεράστιες ροές κεφαλαίων από τον υπόλοιπο κόσμο που προσπαθούν να επιστρέψουν στην ασφάλεια, στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, στην ανατίμηση του δολαρίου, στην αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου, στην απώλεια της εμπιστοσύνης», είπε. Σε αυτό το σενάριο, το ΔΝΤ βλέπει την παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμούς μόλις στο 1% για φέτος. Αλλά η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι συγκριτικά χαμηλή, σημείωσε ο Gourinchas, σε περίπου 15%.

Το ΔΝΤ δημοσίευσε την Τρίτη την τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία περιείχε τις πιο αδύναμες μεσοπρόθεσμες προσδοκίες ανάπτυξης εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Διαρκής αναταραχή

Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα βρέθηκε στο επίκεντρο τους τελευταίους μήνες, εν μέσω της κατάρρευσης αρκετών τραπεζών των ΗΠΑ, της αναγκαστικής εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS στην Ευρώπη και της αναταραχής στην αγορά ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου που παρολίγο να οδηγήσει σε κατάρρευση συνταξιοδοτικά ταμεία το περασμένο φθινόπωρο.

Ο Gourinchas είπε στο CNBC ότι η συζήτηση γύρω από τις αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας είχε μετατοπιστεί από την ανάπτυξη έναντι του πληθωρισμού στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έναντι του πληθωρισμού.

Σημείωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις έχουν δείξει ότι διαθέτουν τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν θύλακες αστάθειας. «Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στη μείωση του πληθωρισμού, αυτή είναι η σύστασή μας σε αυτό το σημείο», είπε ο Gourinchas.

ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα: «Νέο παγκόσμιο οικονομικό σύμφωνο»