Skip to main content

 Βυθίζονται οι μετοχές της Block μετά την επίθεση του Hindenburg

Το πρώην αφεντικό του Twitter και η εταιρεία του στο στόχαστρο του γνωστού fund, που ειδικεύεται στα σορταρίσματα

Πτώση σχεδόν 15% κατέγραψαν οι μετοχές της Block του Τζακ Ντόρσι, καθώς το fund Hindenburg Research, που ειδικεύεται στο short selling, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία πληρωμών ήταν το πιο πρόσφατο σορτάρισμά του. Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η Block επέτρεψε εγκληματική δραστηριότητα στην πλατφόρμα της, ενώ «παραφουσκώνει» τα δεδομένα για τη βάση των χρηστών της Cash App.

To Hindenburg περιέγραψε τα εσωτερικά συστήματα της Block ως μια «προσέγγιση της «Άγριας Δύσης» στη συμμόρφωση». «Η διετής έρευνά μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Block εκμεταλλεύτηκε συστηματικά τα δημογραφικά στοιχεία που ισχυρίζεται ότι βοηθάει» ανέφερε το Hindenburg στην έκθεσή του, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή Cash App ευδοκίμησε στην εξυπηρέτηση πελατών «χωρίς τραπεζικό λογαριασμό».

Η έκθεση ισχυρίζεται ότι αυτοί οι πελάτες χωρίς τραπεζικό λογαριασμό εμπλέκονταν σε εγκληματική ή παράνομη δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο της διετούς έρευνάς του, το Hindenburg μίλησε με πολλούς πρώην υπαλλήλους της  Block, οι οποίοι περιέγραψαν πώς καταπνίγονταν οι εσωτερικές ανησυχίες και οι διαμαρτυρίες των χρηστών αγνοούνταν, ακόμη και όταν η υποτιθέμενη «εγκληματική δραστηριότητα και απάτη ήταν ανεξέλεγκτη στην πλατφόρμα του».

Η εκτενής αναφορά της εταιρείας περιλαμβάνει στιγμιότυπα οθόνης εσωτερικών συστημάτων και μηνύματα εργαζομένων. Τόνισε επίσης το ενδεχόμενο εσφαλμένων οικονομικών αναφορών.

Η Block, παλαιότερα γνωστή ως Square, αποφεύγει το ρυθμιστικό ανώτατο όριο που επιβάλλεται στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δρομολογώντας τα έσοδα μέσω μιας μικρής τράπεζας, ισχυρίζεται η έκθεση.

«Ο Διευθύνων Σύμβουλος Τζακ Ντόρσεϊ έγραψε στο Twitter ότι οι χρήστες θα μπορούσαν να λαμβάνουν κρατικές πληρωμές μέσω της εφαρμογής μετρητών «άμεσα» και «χωρίς να χρειάζεται τραπεζικός λογαριασμός».

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την παράδοση του πρώτου γύρου κυβερνητικών πληρωμών από την εφαρμογή Cash, οι πολιτείες προφανώς προσπαθούσαν να ανακτήσουν ύποπτες δόλιες πληρωμές – «Η Πολιτεία της Ουάσιγκτον ζητούσε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια πίσω από τους επεξεργαστές πληρωμών ενώ η Αριζόνα προσπαθούσε να ανακτήσει 500 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε το ο Hindenburg , επικαλούμενος πολλούς πρώην υπαλλήλους.

Επικαλούμενο συνεντεύξεις με πρώην υπαλλήλους, το Hindenburg ισχυρίστηκε ότι «η πίεση από τη διοίκηση έχει οδηγήσει σε ένα μοτίβο αδιαφορίας για τους νόμους κατά του ξεπλύματος χρήματος και του Know Your Customer (Να Γνωρίζεις τον Πελάτη Σου)».

Για να ελέγξει τη θεωρία, το fund άνοιξε λογαριασμούς στο όνομα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, Έλον Μασκ, και στη συνέχεια απέκτησε μια κάρτα Cash App, που ονομάζεται Cash Card, με τον «προφανώς ψεύτικο λογαριασμό», ανέφερε η έκθεση.

Η κάρτα που έφερε το όνομα του Τραμπ έφτασε «αμέσως» στο ταχυδρομείο.

«Πρώην υπάλληλοι υπολόγισαν ότι το 40%-75% των λογαριασμών που εξέτασαν ήταν ψεύτικοι, εμπλεκόμενοι σε απάτη ή ήταν πρόσθετοι λογαριασμοί συνδεδεμένοι με ένα μεμονωμένο άτομο», ανέφερε η έκθεση.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι η Block έχει παραπλανήσει τους επενδυτές σε βασικές μετρήσεις και αγκάλιασε τις επιθετικές προσφορές και τις χειρότερες πρακτικές συμμόρφωσης προκειμένου να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και να επωφεληθεί από τη διευκόλυνση της απάτης κατά των καταναλωτών και της κυβέρνησης», έγραψε ο Hindenburg.

Η Block απάντησε στην έκθεση Hindenburg αργότερα την Πέμπτη. «Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με την SEC και να διερευνήσουμε νομικές ενέργειες κατά της Hindenburg Research για την ανακριβή και παραπλανητική αναφορά που μοιράστηκαν σήμερα σχετικά με την επιχείρηση Cash App μας», ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο τύπου.

«Είμαστε μια άκρως ελεγχόμενη δημόσια εταιρεία με τακτικές γνωστοποιήσεις και είμαστε σίγουροι για τα προϊόντα, τις αναφορές, τα προγράμματα συμμόρφωσης και τους ελέγχους μας. Δεν θα αποσπαθούμε από τυπικές τακτικές short sellers”, πρόσθεσε ο Block.