Skip to main content

JP Morgan: Εξαγορά η πιθανότερη λύση για την Credit Suisse

REUTERS/Denis Balibouse

Πιθανότατα από την UBS.

Μπορεί η είδηση για την σανίδα σωτηρίας 50 δισ. από την ελβετική κεντρική τράπεζα στην Credit Suisse να έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να σωθεί η ελβετική τράπεζα, σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan Chase.

Εκτιμώντας την κατάσταση, οι αναλυτές της JPMorgan κατέληξαν σε τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον της Credit Suisse, θεωρώντας ωστόσο ως πιο πιθανό το σενάριο της εξαγοράς της ελβετικής τράπεζας από κάποια άλλη. Εκτιμούν μάλιστα ότι είναι πιθανή η εξαγορά από την επίσης ελβετική τράπεζα UBS.

Στο σημείωμά τους οι αναλυτές σημειώνουν ότι η κεφαλαιακή θέση της Credit Suisse δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά «η κατάσταση αφορά τα συνεχιζόμενα ζητήματα εμπιστοσύνης της αγοράς με τη στρατηγική της και τη συνεχιζόμενη διάβρωση του franchise». «Το σημερινό status quo δεν αποτελεί πια επιλογή», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 Τα τρία σενάρια

  1. Εξαγορά, πιθανότατα από την UBS. Ενδεχομένως να ακολουθήσει εισαγωγή στο χρηματιστήριο ή spinoff της Swiss Bank, αξίας 10 δισ. ελβετικών φράγκων, δεδομένης της συγκέντρωσης της αγοράς μεταξύ της Credit Suisse και της UBS.
  2. Παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζα της Ελβετίας με πλήρη εγγύηση καταθέσεων ή με εισφορά ιδίων κεφαλαίων. Αυτό θα έδινε στην Credit Suisse χρόνο για αναδιάρθρωση, αλλά θα αραίωνε τους υφιστάμενους μετόχους.
  3. Μια «προσέγγιση αυτοβοήθειας», με το κλείσιμο της επενδυτικής τράπεζας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να μειώσει τις ανησυχίες της αγοράς.

Πάντως, αναλυτές της Bank of America  εκτιμούν ότι η υποστήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η ελβετική τράπεζα θα συνεχίσει στην τρέχουσα μορφή της.

Από την άλλη, αναλυτές της KBW θεωρούν ότι η διάλυση είναι η πιο πιθανή λύση, με περαιτέρω πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων για την «απλοποίηση της τράπεζας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε ακόμα:

Credit Suisse: Το «τρενάκι του τρόμου» της μετοχής