Skip to main content

Credit Suisse: Το «τρενάκι του τρόμου» της μετοχής

Περιορίστηκαν τα κέρδη που έφτασαν και ως το +40%

Περιορίζονται τα κέρδη της Credit Suisse, μετά από άλμα 40% στο άνοιγμα των συνεδριάσεων. Η μετοχή απώλεσε τα κέρδη της, τα οποία τώρα βρίσκονται στο +20%.

Η μετοχή παρουσιάζει τρομερές αυξομειώσεις, καθώς χθες Τετάρτη γκρεμίστηκε έως 30%.

Η αναταραχή στην Credit Suisse πυροδότησε φόβους ότι οι τράπεζες ενδέχεται να περιορίσουν τον δανεισμό, κάτι που θα έβλαπτε την οικονομική ανάπτυξη. Αμέσως μετά την κατάρρευση τριών αμερικανικών τραπεζών, οι παγκόσμιοι δανειστές είναι πιθανό να ασχοληθούν περισσότερο με τη στήριξη των οικονομικών τους, μειώνοντας πιθανώς τη διαθεσιμότητα δανείων.

Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα και η Ελβετική Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους την Τετάρτη ότι η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται στις συστημικά σημαντικές τράπεζες».

Η τράπεζα προσφέρθηκε επίσης να επαναγοράσει χρέος αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, το οποίο αφορά 10 τίτλους ανώτερων χρεογράφων σε δολάρια ΗΠΑ και τέσσερις τίτλους ανώτερων χρεογράφων σε ευρώ.

«Τα μέτρα αυτά καταδεικνύουν αποφασιστική δράση για την ενίσχυση της Credit Suisse, καθώς συνεχίζουμε τον στρατηγικό μας μετασχηματισμό για να προσφέρουμε αξία στους πελάτες μας και σε άλλους ενδιαφερόμενους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Ούλριχ Κέρνερ στην ανακοίνωση της Τετάρτης.

“Ευχαριστούμε την [Ελβετική Εθνική Τράπεζα] και τη FINMA καθώς εκτελούμε τον στρατηγικό μας μετασχηματισμό. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα για να δημιουργήσουμε μια απλούστερη και πιο εστιασμένη τράπεζα που θα βασίζεται στις ανάγκες των πελατών”.

Η μετοχή της Credit Suisse άρχισε να διολισθαίνει στην αρχή της εβδομάδας, μαζί με πολλές άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω των φόβων για μετάδοση της κρίσης υπό το φως της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Οι απώλειες της ελβετικής τράπεζας βάθυναν την Τρίτη, αφού ανακοίνωσε στην καθυστερημένη ετήσια έκθεσή της ότι διαπιστώθηκε “ουσιώδης αδυναμία” στις οικονομικές της αναφορές για το 2021 και το 2022, αν και ανέφερε ότι αυτό δεν επηρεάζει την ακρίβεια των οικονομικών καταστάσεων της τράπεζας.

Credit Suisse: Σανίδα σωτηρίας 50 δισ. από την ελβετική κεντρική τράπεζα

Η είδηση για το σωσίβιο των 50 δισ. φράγκων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στην Credit Suisse έγινε δεκτή με ανακούφιση  μεν, επιφυλάξεις δε από τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που χθες ρευστοποιούσαν μαζικά τραπεζικούς τίτλους φοβούμενοι μία επανάληψη της τραπεζικής καταιγίδας του 2008.

Έτσι ενώ η Τετάρτη ήταν η χειρότερη ημέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, το πρωί της Πέμπτης είχαμε αρχικά εικόνα δυναμικής ανάκαμψης, με τις τράπεζες σε ρόλο θετικού πρωταγωνιστή. Στις 10:30 ώρα Ελλάδος o τραπεζικός κλάδος κατέγραφε κέρδη 3,3% στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, τον οποίο και οδηγούσε στο +1%. Την ίδια ώρα ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχυόταν επίσης σχεδόν 1%, έχοντας λίγο νωρίτερα καταγράψει άνοδο έως και 1,7%. Παρόμοια ήταν η εικόνα σε Φρανκφούρτη και Παρίσι με τους DAX και CAC 40 στο +1,1%, ενώ άνοδο 1,3% παρουσιάζει και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, έχοντας λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης ενισχυθεί έως και 2%. Μία ώρα αργότερα, στις 11:30 ο αρχικός ενθουσιασμός είχε χαθεί. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης παρουσίαζε οριακή μεταβολή, αμφιταλαντευόμενος ανάμεσα σε θετικό και αρνητικό πρόσημο και τα κέρδη στα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου είχαν περιοριοστεί κοντά στα επίπεδα του 0,2% με 0,5%. Η μετοχή της Credit Suisse είχε χάσει το σύνολο των κερδών της και ήταν οριακά σε αρνητικό έδαφος (- 0,08%).

naftemporiki.gr