Skip to main content

Χρηματιστήρια: Τραπεζική ανάκαμψη στην Αθήνα – Ξεφούσκωσαν τα κέρδη στην Ευρώπη

Αντίδραση με αστερίσκους μετά το χθεσινό sell off. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ΕΚΤ.

Η είδηση για το σωσίβιο των 50 δισ. φράγκων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στην Credit Suisse έγινε δεκτή με ανακούφιση  μεν, επιφυλάξεις δε από τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που χθες ρευστοποιούσαν μαζικά τραπεζικούς τίτλους φοβούμενοι μία επανάληψη της τραπεζικής καταιγίδας του 2008. 

Έτσι ενώ η Τετάρτη ήταν η χειρότερη ημέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, το πρωί της Πέμπτης είχαμε αρχικά εικόνα δυναμικής ανάκαμψης, με τις τράπεζες σε ρόλο θετικού πρωταγωνιστή. Στις 10:30 ώρα Ελλάδος o τραπεζικός κλάδος κατέγραφε κέρδη 3,3% στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, τον οποίο και οδηγούσε στο +1%. Την ίδια ώρα ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχυόταν επίσης σχεδόν 1%, έχοντας λίγο νωρίτερα καταγράψει άνοδο έως και 1,7%. Παρόμοια ήταν η εικόνα σε Φρανκφούρτη και Παρίσι με τους DAX και CAC 40 στο +1,1%, ενώ άνοδο 1,3% παρουσιάζει και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, έχοντας λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης ενισχυθεί έως και 2%. Μία ώρα αργότερα, στις 11:30 ο αρχικός ενθουσιασμός είχε χαθεί. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης παρουσίαζε οριακή μεταβολή, αμφιταλαντευόμενος ανάμεσα σε θετικό και αρνητικό πρόσημο και τα κέρδη στα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου είχαν περιοριοστεί κοντά στα επίπεδα του 0,2% με 0,5%. Η μετοχή της Credit Suisse ύστερα από ένα θεαματικό ράλι (+30%) που κάλυψε το χαμένο έδαφος της χθεσινής συνεδρίασης, είδε τα κέρδη να περιορίζονται κοντά στο 19%.

Άλμα 3% για τις τράπεζες στην Αθήνα

Με ανοδική τάση άνοιξε το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Στις 11:30 ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε κέρδη 0,8% υπερβαίνοντας τις 1.032 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν στο +1,6% και εκείνος της μεσαίας ακολουθεί στο +1,4%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχυόταν 1,6%, ενώ λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης είχε κάνει άλμα σχεδόν 3%. Δείτε εδώ την εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών με μία ματιά. 

Τι θα κάνει η Κριστίν Λαγκάρντ;

Τα βλέμματα των επενδυτών βρίσκονται στραμμένα όχι μόνο στην Ελβετία, αλλά και στη Φρανκφούρτη, όπου σήμερα θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αναλυτές επιμένουν στην πρόβλεψή τους ότι η ΕΚΤ, σε αντίθεση με τη Federal Reserve, δεν θα κάνει «παύση» στις επιτοκιακές αυξήσεις, αλλά θα προχωρήσει κανονικά στα σχέδιά της.

Οι traders θεωρούν ότι η έντονη αναταραχή που επικράτησε χθες (και έσβησε πάνω από 60 δισ. δολ. από την  κεφαλαιοποίηση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών), αλλά και η παρέμβαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, που αποφάσισε να λειτουργήσει ως πιστωτής εσχάτης ανάγκης, θα αναγκάσουν τελικά και την Κριστίν Λαγκάρντ να αναθεωρήσει. Σύμφωνα με το Reuters οι traders το πρωί της Πέμπτης προσδιορίζουν στο 42% τις πιθανότητες για μία αύξηση των επιτοκίων της Ευρωζώνης κατά 25 μονάδες βάσης σήμερα, ανεβάζοντας στο 58% αντίστοιχα τις πιθανότητες να διατηρηθούν αμετάβλητα.

https://www.youtube.com/watch?v=_x2lgX6H6n0&feature=youtu.be

naftemporiki.gr