Skip to main content

Ευρωπαίοι παράγοντες στην «Ν»: Αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα ανακοινώσει η Λαγκάρντ

REUTERS/Kai Pfaffenbach

«Θεωρούμε αδιανόητο η Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ να κάνουν πίσω στη δέσμευσή τους».

Αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης των βασικών επιτοκίων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), συνεχίζοντας την πορεία για την μείωση του πληθωρισμού, που αποτελεί και τον πρωταρχικό στόχο των ευρωπαϊκών νομισματικών αρχών, τονίζουν στην «Ναυτεμπορική» ευρωπαίοι παράγοντες της αγοράς, που γνωρίζουν καλά το κλίμα που επικρατεί στην Φρανκφούρτη.

«Θεωρούμε αδιανόητο η Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ να κάνουν πίσω στη δέσμευσή τους», σημειώνουν οι ίδιες πηγές στη «Ν» και προσθέτουν με έμφαση: «Το κλίμα που επικρατεί στους δίδυμους πύργους στην Φρανκφούρτη είναι ότι οι νομισματικές αποφάσεις δεν μπορούν να υπόκεινται σε εκβιαστικά διλήμματα».

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ αναμένεται στις 15:15 (ώρα Ελλάδος) και σύμφωνα με αναλυτές, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένει προσηλωμένη στον στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%, ταυτόχρονα με την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.

«Οτιδήποτε άλλο εκτός από μια αύξηση 50 μονάδων βάσης θα ήταν μεγάλο λάθος και θα έβλαπτε την αξιοπιστία της ΕΚΤ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πιέτ Χάινς Κρίστιανσεν, οικονομολόγος στη Danske Bank. Ευρωπαίοι παράγοντες της αγοράς, δεν αποκλείουν άλλωστε «η ιστορία με την Credit Suisse να εμπεριέχει και στοιχεία κερδοσκοπίας, καθώς όσοι γνώριζαν εκ των προτέρων την κίνηση της Saudi National Bank πώς θα σταματήσει να αιμοδοτεί την ελβετική τράπεζα, σίγουρα κέρδισαν αμύθητα ποσά».

«Θα υπάρξουν αναμφίβολα και κάποια μέλη στο Διοικητικό συμβούλιο που είναι πιθανό να υποστηρίξουν ότι το οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει μετά την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών και ότι χρειάζεται περισσότερη προσοχή, αλλά αυτό δεν ισχύει για την Ευρώπη», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές αναμένουν να εκτιμήσουν σήμερα τις εκφράσεις, αλλά και τόνο που θα χρησιμοποιήσει η Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της συνεδρίασης   «Η κατάρρευση της αμερικανικής SVB θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλύτης για μια πιο προσεκτική προσέγγιση από τις κεντρικές τράπεζες », δήλωσε ο Φρέντρικ Ντικροζέ, οικονομολόγος στην Pictet Wealth Management της Ελβετίας, προβλέποντας ότι «η Λαγκάρντ θα έχει  σήμερα  έναν επιθετικό. αλλά μη δεσμευτικό τόνο»

«Τζόκερ» η ευρωπαϊκή αγορά

Ο Ερίκ Μιγιό  στρατηγικός αναλυτής της Amundi, τονίζει μάλιστα ότι υπάρχει μεγάλη «ανθεκτικότητα στην Ευρώπη» και ατά τη γνώμη του, «η ευρωπαϊκή αγορά θα μπορούσε να θεωρηθεί τζόκερ για τα διεθνή χαρτοφυλάκια μετοχών».

Ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στην ιταλική τράπεζα UniCredit τόνισε ότι «δεν υπάρχει προφανής λόγος για τον οποίο το χάος των ΗΠΑ θα πρέπει να εξαπλωθεί στην Ευρώπη», προβλέποντας ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, καθώς οτιδήποτε λιγότερο θα αυξήσει τον σκεπτικισμό.

«Η ΕΚΤ δεν θα υποχωρήσει από την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης », δηλώνει με βεβαιότητα ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στη γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg. «Πιθανότατα θα προτείνουν ότι θα υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων χωρίς να λένε αν θα είναι 25 ή 50 μονάδες βάσης για να δώσουν στον εαυτό τους χρόνο να δουν πώς θα πάει αυτό».

Διαβάστε ακόμα:

Τράπεζες: Οι αντοχές τους και η διπλή παγίδα των επιτοκίων