Skip to main content

SVB: «Γιατί δεν προκύπτει μια ολική τραπεζική κατάρρευση»

Αλλά ένα πλήγμα στα κέρδη για ορισμένες τράπεζες δεν σημαίνει κρίση για ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ …πήρε την Κυριακή το «μπαζούκα» της, εγγυώμενη κεφάλαια για κάθε τράπεζα της οποίας οι καταθέτες μπορεί να κλίκαραν στο κουμπί “ανάληψη” κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η Fed είδε ξεκάθαρα το ενδεχόμενο μιας συστημικής κρίσης στο κλείσιμο της SVB και της Signature Bank και ενήργησε για να την εξουδετερώσει προτού ξεκινήσει, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Bloomberg, Paul J. Davies.

Στην Ευρώπη, το πολύ μικρότερο παράρτημα της SVB στο Ηνωμένο Βασίλειο απορροφήθηκε με ευκολία από την HSBC Holdings Plc με μία συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν οι ρυθμιστικές αρχές ταχύτατα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Οι πιθανότητες «μόλυνσης» των άλλων τραπεζών ήταν ούτως ή άλλως πολύ μικρότερες στην Ευρώπη, εν μέρει επειδή οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί για να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα ξαφνικό κύμα αναλήψεων εφαρμόζονται σε πολύ περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα απ’ ό,τι στις ΗΠΑ.

Καμία δεν…μοιάζει με την SVB

Η SVB καταποντίστηκε από έναν συνδυασμό της εξαιρετικά εστιασμένης καταθετικής της βάσης και των πολύ μεγάλων ζημιών από τα κρατικά ομόλογα και τα ενυπόθηκα ομόλογα. Σύμφωνα με τον Herman Chan του Bloomberg Intelligence, δεν υπάρχουν άλλες εισηγμένες αμερικανικές τράπεζες με ισολογισμούς που να μοιάζουν με αυτούς της SVB.

Αλλά το πρωί της Δευτέρας, οι επενδυτές συνέχισαν να αντιδρούν σαν να απειλούνται περεταίρω. Οι μετοχές ενός άλλου πιστωτικού ιδρύματος με έδρα την Καλιφόρνια, της First Republic Bank, υποχώρησαν περισσότερο από 60% κατά την προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση, παρόλο που η καταθετική της βάση και τα περιουσιακά της στοιχεία είναι διαφοροποιημένα από αυτά της SVB.

Η First Republic είχε μόνο το 8% των καταθέσεών της από επιχειρήσεις και ταμεία που σχετίζονται με επιχειρηματικάκεφάλαια, έναντι 52% για την SVB, και πολύ μικρότερο χαρτοφυλάκιο ομολόγων, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS Group AG.

REUTERS/Nathan Frandino

Εξασφάλιση μετρητών

Η νευρικότητα των επενδυτών και τα όσα μάθαινε η Fed το Σαββατοκύριακο από τις τράπεζες σχετικά με τις εκροές καταθέσεων ήταν αρκετά για τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές και το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να κρίνουν ότι υπήρχαν πραγματικοί κίνδυνοι για το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα. Η απάντηση ήταν μια συνολική λύση με δέσμευση μετρητών σε αντάλλαγμα για τα ομόλογα του Δημοσίου, των οργανισμών, και τα ενυπόθηκα, χωρίς «κούρεμα» της αξίας τους.

Καμία τράπεζα δεν πρέπει να χρεοκοπήσει λόγω έλλειψης μετρητών.

Η κερδοφόρα κίνηση της HSBC

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, υπάρχουν ακόμη λιγότερες τράπεζες που θυμίζουν  την SVB, την Signature Bank, ή την Silvergate Bank, ένα ακόμη χρηματοπιστωτικό οργανισμο, που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα.

Η HSBC αγόρασε τις δραστηριότητες της SVB στη Βρετανία, έναντι του συμβολικού ποσού της μίας λίρας  (1,20 δολάρια), αναλαμβάνοντας την ευθύνη για καταθέσεις αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων λιρών και παίρνοντας ως αντάλλαγμα περιουσιακά στοιχεία αξίας 8,8 δισεκατομμυρίων λιρών. Η HSBC είχε καταθέσεις ύψους σχεδόν 280 δισεκατομμυρίων λιρών στο τέλος του 2022, οπότε η SVB θα απορροφηθεί με ευκολία. Η Βρετανική τράπεζα δήλωσε ότι τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία της SVB  αναμένεται να είναι περίπου 1,4 δισ. στερλίνες. Πιθανότατα θα εγγράψει ένα αξιοσημείωτο κέρδος από την εμπορική συναλλαγή, το οποίο η τράπεζα θα δημοσιοποιήσει στο μέλλον.

Πρόκειται για μια καθαρή και γρήγορη λύση που επιτεύχθηκε επειδή η SVB UK ήταν μικρή και δεν υπήρχε μεγάλη πιθανότητα άμεσης μετάδοσης των προβλημάτων της.

 Επικέντρωση στα ομόλογα

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές εξακολουθούν να πωλούνται σε υψηλά ποσοστά τη Δευτέρα.

Οι φοβισμένοι επενδυτές επικεντρώνονταν στα ομόλογα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν στους ισολογισμούς τους κρατικά ομόλογα αξίας 1,6 τρισ. ευρώ (1,7 τρισ. δολάρια), με τις Ιταλικές και τις Ισπανικές να κατέχουν τα μεγαλύτερα μερίδια με 466 δισ. ευρώ και 279 δισ. ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Δεδομένης της αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων, πολλά από αυτά έχουν χάσει την αξία τους τον τελευταίο χρόνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες έγιναν αίφνης ευάλωτες. Χρήματα θα χαθούν μόνο αν αναγκαστούν να τα πουλήσουν.

Αυστηρότεροι κανόνες ρευστότητας

Οι τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες ρευστότητας από ό,τι οι τράπεζες στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένες να διατηρούν υψηλότερο επίπεδο μετρητών και εύκολα ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων έναντι των καταθέσεών τους.

Επίσης, οι τράπεζες στην Ευρώπη διατηρούν ήδη περισσότερα μετρητά από όσα απαιτούν οι ρυθμιστικές αρχές, καθώς ετοιμάζονται να αποπληρώσουν τα ειδικά δάνεια χαμηλού κόστους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γνωστά ως TLTROs, σύμφωνα με την Moody’s Investors Services.

Την ίδια στιγμή, τα μόνα ομόλογα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μη πραγματοποιημένες ζημίες είναι εκείνα που κατέχουν στους λεγόμενους λογαριασμούς διακράτησης μέχρι τη λήξη.

Για την πλειονότητα των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, τα ομόλογα αυτά αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τους αναλυτές της Jefferies Financial Group Inc.

Για την SVB, αυτές οι τοποθετήσεις αποτελούσαν το 43% του ενεργητικού της στο τέλος του 2022. Συν τοις άλλοις, το ράλι των ομολόγων της Δευτέρας που προκλήθηκε από τον εκνευρισμό των αγορών εξαλείφει ήδη τις μη πραγματοποιημένες απώλειες.

ΗΠΑ: Διάσωση των τραπεζών ή μείωση του πληθωρισμού;

Οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων

Πολλές τράπεζες είναι πιθανό να δουν τις προβλέψεις για τα κέρδη τους να μειώνονται, εάν αυτό το επεισόδιο οδηγήσει πιο νωρίς σε νέα  αύξηση των επιτοκίων.

Το κόστος των τραπεζικών καταθέσεων εξακολουθεί να αυξάνεται για να καλύψει τις αυξήσεις των επιτοκίων που έχουν ήδη συμβεί, οπότε τα περιθώρια δανεισμού των τραπεζών θα μπορούσαν επίσης να εξαντληθούν νωρίτερα.

Για τις τράπεζες που είναι ήδη αποδυναμωμένες ή δυσκολεύοντα, η συμπίεση των περιθωρίων κέρδους και οποιαδήποτε παρατεταμένη περίοδος εντάσεων θα είναι πολύ δυσάρεστη. Αυτός είναι πιθανότατα ο κύριος λόγος για τον οποίο η Credit Suisse Group AG, μαζί με άλλες τράπεζες που θεωρούνται από τις πιο ευάλωτες στην Ευρώπη, είδε τη μετοχή της να δέχεται νέα πλήγματα τη Δευτέρα.

Αλλά ένα πλήγμα στα κέρδη για ορισμένες τράπεζες δεν σημαίνει κρίση για ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

naftemporiki.gr