Skip to main content

Γέλεν: Δεν σκοπεύουμε να διασώσουμε την SVB

«Πλήρης εμπιστοσύνη στις τραπεζικές αρχές. Προτεραιότητα η προστασία των καταθετών»

Η Τζάνετ Γέλεν τόνισε πως συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ, μετά την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) για την προστασία των καταθετών, δηλώνοντας πάντως, ότι δεν εξετάζεται μία μεγάλη οικονομική διάσωση.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης υπήρξαν επενδυτές και ιδιοκτήτες συστημικών μεγάλων τραπεζών που διασώθηκαν οικονομικά… Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν έχουν το νόημα ότι δεν θα το ξανακάνουμε αυτό», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ στην τηλεοπτική εκπομπή News Sunday Morning του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Ωστόσο, ανησυχούμε για τους καταθέτες και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κάλυψη των αναγκών τους», υπογράμμισε η Γέλεν.

Η Τζάνετ Γέλεν συναντήθηκε χθες Σάβαβτο με στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) και του Γραφείου Ελέγχου Νομίσματος (OCC) για να συζητήσει τις εξελίξεις γύρω από την SVB, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

Η Γέλεν εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη της» στις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών, ότι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και σημείωσε ότι «το τραπεζικό σύστημα παραμένει ανθεκτικό και οι ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν αποτελεσματικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους γεγονότα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 Silicon Valley Bank: Τα στελέχη της πήραν μπόνους λίγες ώρες πριν την κατάρρευση