Skip to main content

«Μαύρη Παρασκευή»: Κατέρρευσε η Silicon Valley Bank

Περνά στον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) - Τι θα γίνει με τις καταθέσεις

Με μία αντίδραση εξπρές οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας έκλεισαν την Παρασκευή την Silicon Valley Bank (SVB) θέτοντάς την υπό αναγκαστική διαχείριση σε μία προσπάθεια να προστατευτούν οι καταθέτες, την ίδια ώρα που η κρίση πλήττει τις παγκόσμιες αγορές και τις τραπεζικές μετοχές.

Η ρυθμιστική αρχή διόρισε την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ως διαχειριστή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η FDIC με τη σειρά της δημιούργησε την Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, η οποία κατέχει πλέον τις ασφαλισμένες καταθέσεις της SVB.

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, ημέρα που θα λειτουργήσουν τα υποκαταστήματα της Τράπεζας, υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής.

Επίσης θα συνεχίσουν να εξοφλούνται και οι επιταγές.

Το τυπικό πρόγραμμα του FDIC καλύπτει έως 250.000 δολάρια ανά καταθέτη, για κάθε κατηγορία λογαριασμού.

Το αν οι καταθέτες με υψηλότερα ποσά θα πάρουν τελικά όλα τα χρήματά τους πίσω θα καθοριστεί από το ποσό των χρημάτων που θα λάβει η ρυθμιστική αρχή από τις πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.

Παράλληλα, η FDIC δήλωσε ότι θα καταβάλει στους ανασφάλιστους καταθέτες ένα μέρισμα εντός της επόμενης εβδομάδας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές .

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η τράπεζα είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργητικό και 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις. Η FDIC δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές ποιο μέρος αυτών των καταθέσεων ήταν πάνω από το όριο ασφάλισης.

Silicon Valley Bank: Δεν βρήκε χρηματοδότηση και αναζητά αγοραστή

Το «λουκέτο» θα επηρεάσει όχι μόνο τις καταθέσεις, αλλά και τις πιστωτικές διευκολύνσεις και άλλες μορφές χρηματοδότησης. Η FDIC είπε ότι οι  δανειολήπτες  θα πρέπει να συνεχίσουν να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους κανονικά.

Η SVB ήταν μια σημαντική τράπεζα για τις start up που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό τομέα και οι οποίες ήδη βρίσκονταν υπό πίεση λόγω των υψηλότερων επιτοκίων που καθιστούσε πιο δύσκολη την άντληση πρόσθετων μετρητών.

Πώς ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση

Η κρίση στην SVB ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν η τράπεζα, η οποία δανείζει σε μεγάλο βαθμό τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις, προχώρησε σε πώληση μετοχών για να ενισχύσει τον ισολογισμό της, μετά την πώληση χαρτοφυλακίου που αποτελείτο κυρίως από αμερικανικά κρατικά ομόλογα με ζημία.

Τις ανησυχίες πυροδότησε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Silicon Valley Bank το βράδυ της Τετάρτης ότι χρειάζεται να αντλήσει φρέσκα κεφάλαια ύψους 2,25 δισ. δολαρίων μέσω έκδοσης μετοχών. Η τράπεζα αναγκάστηκε να πουλήσει ομόλογα με ζημιά 1,8 δισ. δολαρίων αφότου startups – πελάτες της απέσυραν καταθέσεις, όπως ανακοίνωσε. Η είδηση ήρθε λίγο μετά την κατάρρευση της τράπεζας του χώρου των κρυπτονομισμάτων, Silvergate.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Διευθύνων Σύμβουλος Γκρέγκορι Μπέκερ, καλούσε  πελάτες για να τους διαβεβαιώσει ότι τα χρήματά τους στην τράπεζα είναι ασφαλή, σύμφωνα με το Reuters.