Skip to main content

Silicon Valley Bank: Δεν βρήκε χρηματοδότηση και αναζητά αγοραστή

Tραπεζικοί παράγοντες δήλωσαν ότι τα προβλήματα της SVB είναι μεμονωμένα και ότι οι ανησυχίες για τον κλάδο δεν είναι δικαιολογημένες.

Οι προσπάθειες της SVB Financial Group μητρική της Silicon Valley Bank, να αντλήσει χρήματα απέτυχαν, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν συνομιλίες για πώληση της τράπεζας, σύμφωνα με το CNBC, καθώς η κρίση προκάλεσε τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές και έπληξε τις τραπεζικές μετοχές

Οι πωλήσεις των μετοχών της SVB Financial Group διακόπηκαν την Παρασκευή, αφού κατέρρευσαν κατά 66% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση.

Η SVB, δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο.

Η κρίση στην SVB ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν η τράπεζα, η οποία δανείζει σε μεγάλο βαθμό τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις, προχώρησε σε πώληση μετοχών για να ενισχύσει τον ισολογισμό της, μετά την πώληση χαρτοφυλακίου που αποτελείτο κυρίως από αμερικανικά κρατικά ομόλογα με ζημία.

Την Πέμπτη νεοφυείς επιχειρήσεις άρχισαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, προληπτικά.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Διευθύνων Σύμβουλος Γκρέγκορι Μπέκερ, καλούσε  πελάτες για να τους διαβεβαιώσει ότι τα χρήματά τους στην τράπεζα είναι ασφαλή, σύμφωνα με το Reuters.

Η κρίση κατέδειξε τον ταχύτατο ρυθμό με τον οποίο η άνοδος των επιτοκίων προκάλεσε την πτώση της τιμής των ομολόγων, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες των επενδυτών ότι και άλλες τράπεζες μπορεί να είναι ευάλωτες.

«Αδικαιολόγητες οι ανησυχίες»

Ωστόσο, τραπεζικοί παράγοντες δήλωσαν ότι τα προβλήματα της SVB ήταν μεμονωμένα και ότι οι ανησυχίες για τον ευρύτερο τομέα δεν ήταν δικαιολογημένες.

“Η σπασμωδική αντίδραση της αγοράς φαίνεται υπερβολική. Αλλά το αυξανόμενο κόστος των καταθέσεων και οι πιθανές αναλήψεις καταθέσεων είναι πιθανό να πιέσουν τα κέρδη του τομέα”, έγραψε σε σημείωμά του ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management.

naftemporiki.gr