Skip to main content

Τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιταχύνουν την είσοδό τους στην κινεζική αγορά

Τα ξένα δημόσια ιδρύματα που ελέγχονται πλήρως από το εξωτερικό, αυξάνουν επίσης τις επενδύσεις τους στη χώρα.

Η παρουσία ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην κινεζική αγορά επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς. Ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η Standard Chartered Securities, η Schroeders και άλλα ιδρύματα έλαβαν τις απαραίτητες εγκρίσεις και ανυπομονούν να εισέλθουν στην κινεζική αγορά.

Στις 19 Ιανουαρίου η Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών της Κίνας ανακοίνωσε την έγκριση ίδρυσης της Standard Chartered Securities (China) Co. LTD, της πρώτης χρηματιστηριακής εταιρείας που αποτελεί εξολοκλήρου ξένη ιδιοκτησία. Ιδρύματα ξένων συμφερόντων είχαν ήδη δραστηριοποιηθεί στην κινεζική αγορά κινητών αξιών και πριν την έγκριση αυτή. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των χρηματιστηριακών εταιρειών που ελέγχονται από το εξωτερικό έχει φτάσει τις δέκα. Μεταξύ αυτών, η Goldman Sachs Gao Hua Securities και η J.P. Morgan Securities (China) Company μετέβαλλαν το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς από μερικώς σε εξ’ ολοκλήρου ξένη ιδιοκτησία.

Ταυτόχρονα, τα ξένα δημόσια ιδρύματα που ελέγχονται πλήρως από το εξωτερικό, αυξάνουν επίσης τις επενδύσεις τους στη χώρα. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους ακόμα τρία ξένα δημόσια ιδρύματα ιδρύθηκαν έχοντας λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις. Επί του παρόντος, στην Κίνα υπάρχουν τα εξής επτά δημόσια ιδρύματα διαχείρισης κεφαλαίων που αποτελούν εξ’ ολοκλήρου ξένη ιδιοκτησία: BlackRock, TEDA Manulife, Neuberger Berman, Fidelity, Schroders, China International Fund Management και Morgan Stanley Huaxin Securities.

Αναφερόμενος στους λόγους μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και τον πλήρη έλεγχο αυτού από το εξωτερικό σε σχέση με την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κίνα,  ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley Investment Management Dan Simkowitz δήλωσε ότι «έχοντας τον πλήρη έλεγχο ενός δημόσιου ιδρύματος διαχείρισης κεφαλαίων στην Κίνα, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε πλούσιες και πιο διαφοροποιημένες υπηρεσίες στην ταχέως αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου. Η κινεζική αγορά θα καταστεί σημαντικός πυλώνας για την ανάπτυξη των παγκόσμιων επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων στη διαχείριση επενδύσεων».

Πλήθος ξένων ιδρυμάτων εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην κινεζική οικονομία και αγορά. Η BlackRock πιστεύει ότι 2023 θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την κινεζική αγορά. Με τη σημαντική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης, οι εταιρικές επιδόσεις αναμένεται να συνεχίσουν τη θετική τους πορεία. Χάρη στις μακροοικονομικές πολιτικές της Κίνας που ενθαρρύνουν την αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας και επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, προσφέρονται νέες ευκαιρίες στο μέλλον για μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια σε αυτούς τους τομείς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley Asia Κάο Χαοφένγκ, εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με τις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες ανάπτυξης του κλάδου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Κίνας, καθώς η ικανότητα δημιουργίας πλούτου της χώρας συνεχώς βελτιώνεται και η ζήτηση για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην κινεζική αγορά αυξάνεται, ενώ ταυτόχρονα μπαίνει σε λειτουργία το νέο σύστημα ατομικής συνταξιοδότησης.