Skip to main content

ΗΠΑ: Οι ρυθμιστικές αρχές κλείνουν την «πόρτα» στα κρυπτονομίσματα

Μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές κλείνουν την «πόρτα»: Η Fed και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) στοχεύουν να απομακρύνουν τις παραδοσιακές τράπεζες από τα κρυπτονομίσματα και να περιορίσουν τις επαφές μεταξύ του «κρυπτό-οικοσυστήματος» και του κλασικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η απομόνωση της κλασικής οικονομία από την crypto θα γίνει πιέζοντας τις τράπεζες να κόψουν τους δεσμούς με όσους αγοράζουν κρυπτονομίσματα και περιορίζοντας τη δυνατότητά τους να συνδέονται με το πραγματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Fed απέρριψε αίτηση για δάνειο της Custody, μιας τράπεζας που συνδέεται στενά με τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, η SEC επέβαλε πρόστιμο στο  ανταλλακτήριο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Kraken και διέταξε να σταματήσει να δίνει τόκο στις καταθέσεις κρυπτονομισμάτων.

Το Σαββατοκύριακο ήρθε η σειρά της Paxos που προφέρει το stablecoin BUSD, ένα κρυπτονόμισμα που αντανακλά τεχνητά την αξία των κλασικών νομισμάτων, βασικά του δολαρίου και  είναι το τρίτο πιο χρησιμοποιούμενο στον κόσμο.

Το BUSD είναι στενά συνδεδεμένο με την Binance, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ανταλλαγής στον κλάδο, η οποία το χρησιμοποιεί εσωτερικά ως «δολάριο». Όμως από τη Δευτέρα, μετά από οδηγίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Paxos σταμάτησε την έκδοση νέων BUSD.

Η Fed ανακοίνωσε μάλιστα ότι είναι πολύ πιθανό « η έκδοση ή η κατοχή κρυπτονομισμάτων ως κύριο κεφάλαιο να μην συμμορφώνεται με τις υγιείς και ασφαλείς τραπεζικές πρακτικές».Αυτή η απόφαση τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα, και στην πραγματικότητα αποθαρρύνει τις παραδοσιακές τράπεζες να προσεγγίσουν τον τομέα των κρυπτονομισμάτων.

Ορατά αποτελέσματα

Η Binance την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι θα αναστείλει τις τραπεζικές μεταφορές σε δολάρια αφού ο τραπεζικός της συνεργάτης, η Signature Bank, ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίζει πλέον συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα κάτω των 100.000 δολαρίων. Είναι μία από τις κύριες τράπεζες που εξυπηρετούν κρυπτονομίσματα, η οποία ωστόσο άρχισε να αποσύρεται από την «κρυπτοεπιχείρηση», το 2022.

Είναι δύσκολο να μην συνδέσει κανείς τη ρυθμιστική αυστηροποίηση, με την καταστροφική κατάρρευση της FTX, της δεύτερης μέχρι τότε,μεγαλύτερης πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Η αναταραχή ακολούθησε  χρόνια αργών ερευνών και δειλών συζητήσεων μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών ,σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης της ταχέως αναπτυσσόμενης βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων.

Αλλά μετά την FTX, οι ρυθμιστικές αρχές σκλήρυναν πολύ περισσότερο τη στάση τους. «Από σκοπιά του κλάδου, φαίνεται απλώς ότι ένας βομβαρδισμός βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε η Κριστίν Σμιθ, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Blockchain Association, στη Wall Street Journal.

Οι επενδυτές έχουν αρχίσει πάντως  να αποχωρούν. Από την Κυριακή έως τη Δευτέρα, σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια διέρρευσαν από το Binance, ενώ περίπου 144 εκατομμύρια BUSD εξαργυρώθηκαν σε παραδοσιακά δολάρια το πρωί της Δευτέρας.

Τα πιο κλασικά κρυπτονομίσματα υπέφεραν επίσης, η αξία των οποίων κατέρρευσε, διακόπτοντας ένα ράλι που είχε αναζωπυρώσει την ελπίδα των επενδυτών μετά από ένα θυελλώδες 2022.

Για τους λιγότερο ενθουσιώδεις, ωστόσο, η αυστηροποίηση των κανονισμών είναι καλή: εκτός από την απομόνωση της παραδοσιακής χρηματοδότησης από το κρυπτο-οικοσύστημα, τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης σε περίπτωση κατάρρευσης όπως αυτή του FTX, θα είναι πλέον δυνατό να διαπιστωθεί εάν η κρυπτονομίσματα θα μπορέσουν  πραγματικά να προχωρήσουν μόνα τους.

Τι θα γίνει τελικά με το νομισματικό σύστημα web3 όταν χαλαρώσουν οι δεσμοί με το δολάριο, το αποθεματικό νόμισμα του κόσμου;

Η απάντηση στους επόμενους μήνες…

naftemporiki.gr