Skip to main content

Η Disney «κόβει» 7.000 θέσεις εργασίας και 5,5 δισ. σε κόστη

Έτοιμη να σφίγξει το ζωνάρι δηλώνει η Walt Disney, η οποία στο πλαίσιο μίας ευρείας εταιρικής αναδιοργάνωσης θα δώσει περισσότερες εξουσίες στα στελέχη που είναι υπεύθυνα για το περιεχόμενο, ενά θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα αθλητικά μέσα. Ο Robert Iger, ο οποίος αιφνιδίασε τους πάντες λέγοντας το «ναι» στην επιστροφή του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, προανήγγειλε επίσης δραστικές περικοπές κόστους, οι οποίες περιλαμβάνουν και «μαχαίρι» σε 7.000 θέσεις εργασίας.

Πολλές από τις κινήσεις σηματοδοτούν την αντιστροφή της προσέγγισης του προκατόχου του, Bob Chapek, ο οποίος απολύθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τον Νοέμβριο. «Ήρθε η ώρα για ακόμη μία μια μεταμόρφωση», είπε ο κ. Iger. Είπε ότι οι αλλαγές θα αναδιαμορφώσουν την εταιρεία γύρω από τη δημιουργικότητα, θα μειώσουν τα έξοδα και θα οδηγήσουν σε κέρδη.

Ο Iger βρίσκεται υπό πίεση να καταστήσει κερδοφόρες τις δραστηριότητες streaming και να τονώσει την τιμή της μετοχής της εταιρείας, η οποία έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% από τα υψηλά στα οποία είχε σκαρφαλώσει στις αρχές του 2021. Η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης μια πρόκληση από τον Nelson Peltz, του οποίου η Trian Fund Management LP τον περασμένο μήνα ξεκίνησε μια εκστρατεία με στόχο να πείσει τους μετόχους να τον προσθέσουν στο διοικητικό συμβούλιο.

O διευθύνων σύμβουλος, Robert Iger – REUTERS/Henry Nicholls.

Οι μετοχές της Disney σημείωσαν άνοδο 5,7% στις μεταμεσονύχτιες συναλλαγές. Επενδυτές και εργαζόμενοι περίμεναν εδώ και μήνες για λεπτομέρειες σχετικά με την αναδιοργάνωση, την οποία ο Iger έθεσε στα χέρια μιας επιτροπής γνωστής εσωτερικά ως “Fabulous Four”, αποτελούμενη από την οικονομική διευθύντρια, Christine McCarthy, τον πρόεδρο των στούντιο Alan Bergman, τον επικεφαλής του ESPN, Τζέιμς Πίταρο και την επικεφαλής της τηλεόρασης, Ντάνα Γουόλντεν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι λατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Chapek στην Disney, δημιούργησε ένα τμήμα που ονομάζεται Disney Media and Entertainment Distribution, ή DMED, με επικεφαλής τον Kareem Daniel, ο οποίος είχε την εξουσία να αποφασίζει πώς να διανέμει και να δημιουργεί έσοδα από τις ταινίες της Disney και τις τηλεοπτικές εκπομπές. Ο κ. Iger απέλυσε τον Daniel μετά την επιστροφή του στη Disney και η αναδιοργάνωση που ανακοινώθηκε την Τετάρτη καταργεί επίσημα τη δομή του DMED.

Στη θέση της, η εταιρεία σχεδιάζει να οργανώσει τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά της στούντιο, τα τηλεοπτικά της δίκτυα και τις ναυαρχίδες της υπηρεσίες streaming κάτω από ένα νέο τμήμα γνωστό ως Disney Entertainment, με συμπροεδρεύοντες τοn  κ. Μπέργκμαν και την κ. Γουόλντεν. Η νέα δομή «θα αποκαταστήσει την άμεση σχέση μεταξύ των αποφάσεων περιεχομένου και της οικονομικής απόδοσης, η οποία με την προηγούμενη ρύθμιση είχε διακοπεί», είπε ο Iger. Τα στελέχη περιεχομένου θα έχουν πλέον εξουσία σχετικά με τον τρόπο εμπορίας και διανομής των τίτλων τους και θα λογοδοτούν για την οικονομική απόδοση των τμημάτων τους. «Ο καλύτερος τρόπος να δώσετε κίνητρο για μεγάλη δημιουργικότητα είναι να βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποι που διαχειρίζονται δημιουργικές δραστηριότητες αισθάνονται ενδυναμωμένοι», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος.

Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις της Disney θα οργανωθούν στο υπάρχον τμήμα πάρκων, εμπειριών και προϊόντων και στο τμήμα ESPN, με επικεφαλής τους σημερινούς επικεφαλής τους, Josh D’Amaro και James Pitaro. Οι αρμοδιότητες του κ. Pitaro θα επεκταθούν για να συμπεριλάβουν τα διεθνή αθλητικά τηλεοπτικά δίκτυα της Disney, ανέφερε η εταιρεία.

«Το ESPN είναι ένας παράγοντας διαφοροποίησης για αυτήν την εταιρεία», είπε. «Συνεχίζει να δημιουργεί αξία για εμάς. Το brand είναι πολύ υγιές και ο προγραμματισμός είναι πολύ υγιής, απλά πρέπει να καταλάβουμε πώς να κερδίζουμε σε έναν κόσμο ανατροπών».

Η Disney είχε προειδοποιήσει για απολύσεις εδώ και μήνες μήνες. Η κ. McCarthy είπε την Τετάρτη ότι το μεγαλύτερο μέρος των απολύσεων θα προέλθει από πρώην υπαλλήλους της DMED. Η πλειονότητα των περικοπών – περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια – θα προέλθει από δαπάνες μη αθλητικού περιεχομένου, ενώ περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια θα προέλθουν από τις πωλήσεις, τα γενικά και διοικητικά κόστη. Τον Οκτώβριο του 2022 η εταιρεία απασχολούσε περίπου 220.000 παγκοσμίως.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο χρήσης (Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου) η Disney είχε ισχυρές οικονομικές επιδόσεις. Τα κέρδη της σκαρφάλωσαν στα 1,28 δισ. δολάρια από 1,1 δισ. δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 8% στα 23,51 δισ. δολάρια.

naftemporiki.gr