Skip to main content

Επιστροφή – έκπληξη του Bob Iger στη Disney

REUTERS/Mario Anzuoni

11 μήνες μετά την αποχώρησή του και αφού είχε διαλέξει ο ίδιος τον διάδοχό του

Ο Bob Iger επέστρεψε. Αιφνιδιάζοντας τους πάντες η Disney ανακοίνωσε ότι αναθέτει εκ νέου στον Bob Iger τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αφότου ο Bob Chapek, ο άνθρωπος που ο ίδιος ο Iger είχε επιλέξει να τον διαδεχθεί, δέχθηκε πυρά για τον τρόπο διοίκησης του κολοσσού της ψυχαγωγίας.

«Με απίστευτη αίσθηση ευγνωμοσύνης και ταπεινότητας – και πρέπει να παραδεχθώ και με λίγη έκπληξη- σας γράφω αυτό το απόγευμα για να μεταφέρω τα νέα ότι επιστρέφω στην The Walt Disney Company ως διευθύνων σύμβουλος», έγραψε στους υπαλλήλους σε ένα email, που περιήλθε στην κατοχή του CNBC.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται 11 μήνες αφότου ο Iger εγκατέλειψε την Disney και λίγες ημέρες αφότου ο Chapek ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει περικοπές κόστους στην εταιρεία, η οποία βαρύνεται από διογκούμενα κόστη συνδεόμενη με την streaming υπηρεσία, Disney+. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τα κέρδη που ανακοίνωσε η εταιρεία ήταν αισθητά κατώτερα των προσδοκιών της Wall Street. Ακόμη και τα θεματικά πάρκα έφεραν λιγότερα από κέρδη από όσο αναμενόταν, παρά την εκτίναξη των εσόδων τους.

Η επιστροφή του Iger (που είχε διατελέσει επί 15 έτη CEO) θα βοηθήσει το διοικητικό συμβούλιο να βρει εν καιρώ έναν νέο διάδοχο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Disney. Το νέο συμβόλαιό του είναι διετές. Ο Chapek είχε οριστεί διευθύνων σύμβουλος τον Φεβρουάριο του 2020, διαδεχόμενος τον Iger που είχε πει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στη θέση. Οι μετοχές της Disney καταγράφουν πτώση 41% από τις αρχές του έτους. Στις 9 Νοεμβρίου είχαν μάλιστα διολισθήσει σε χαμηλά 52 εβδομάδων.

Πάντως το 2021 η μετοχή είχε επιδοθεί σε ξέφρενο ράλι. «Ευχαριστούμε τον Bob Chapek για τις υπηρεσίες του στη Disney κατά τη μακρά καριέρα του, κατά την οποία μεταξύ άλλων οδήγησε την εταιρεία με επιτυχία απέναντι στις άνευ προηγουμένες προκλήσεις της πανδημίας» τόνισε στην ανακοίνωσή της η Disney. Ο Chapek σχεδίαζε πάγωμα προσλήψεων, περικοπές κόστους και απολύσεις ανά την εταιρεία, σύμφωνα με  υπόμνημα που έχει στην κατοχή του το CNBC. Ωστόσο στην αποπομπή του φαίνεται να διαδραμάτισαν ρόλο οι διαφωνίες του με στελέχη του διοικητικού συμβουλίου για τις χρεώσεις των streaming υπηρεσιών Disney+, Hulu και ESPN+, όπως και ο τρόπος που χειρίστηκε τη δημόσια αντιπαράθεση για την αμοιβή της Scarlett Johansson στην ταινία της Marvel, Black Widow.

naftemporiki.gr