Skip to main content

Υπ. Ενέργειας του Κατάρ: Η Ευρώπη θα ξεχάσει και το ρωσικό αέριο θα επιστρέψει στην περιοχή

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του αξιωματούχου του Κατάρ - αφού το εμιράτο μπορεί να είναι από τους βασικούς προμηθευτές αερίου για την Ευρώπη

Το «μπλόκο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ρωσική ενέργεια, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν θα διαρκέσει για πάντα, εκτίμησε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ κατά τη διάρκεια διάσκεψης για την Ενέργεια το Σαββατοκύριακο.

«Οι Ευρωπαίοι σήμερα δηλώνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε» στην αγορά ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου QatarEnergy, Σαάντ Σεριντά αλ Κάμπι, μιλώντας στο Ενεργειακό Φόρουμ του Atlantic Council στο Άμπου Ντάμπι.

«Είμαστε όλοι ευλογημένοι που μπορούμε να ξεχνάμε και να συγχωρούμε. Και νομίζω ότι τα πράγματα διορθώνονται με τον καιρό… μαθαίνουν από αυτή την κατάσταση και πιθανώς έχουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλομορφία [της πρόσληψης ενέργειας]», είπε σημειώνοντας ότι κατά την γνώμη του το ρωσικό αέριο θα επιστρέφει στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ ανέφερε επίσης στη συνεισφορά του καιρού στον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. «Ευτυχώς [η Ευρώπη] δεν είχε πολύ υψηλή ζήτηση για φυσικό αέριο λόγω του θερμότερου καιρού», είπε. «Το θέμα είναι τι θα συμβεί όταν θελήσουν να ξαναγεμίσουν τις αποθήκες τους για τον επόμενο χρόνο, και δεν θα κυκλοφορεί πολύ φυσικό αέριο στην αγορά μέχρι το ’25, το ’26, το ’27… Οπότε νομίζω ότι θα είναι ασταθής κατάσταση για κάποιο διάστημα».

Σε χαμηλά 16 μηνών οι τιμές

Εν τω μεταξύ οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αλλά και η προσπάθεια που έχει καταβάλλει η Ε.Ε. για να μειώσει την κατανάλωση και να γεμίσει τις αποθήκες της, έχει βυθίσει τις τιμές του φυσικού αερίου κάτω από τα 60 ευρώ/MWh, σε επίπεδα δηλαδή που είχαμε να δούμε από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Αναλυτικότερα, οι ευρωπαϊκές τιμές έκαναν «βουτιά» έως και 9%, διαμορφώνοντας την συνολική πρώτη των τιμών για φέτος στο 22%.  Μάλιστα, στις 11:30 ώρα Ελλάδας, οι τιμές υποχώρησαν κάτω από το φράγμα των 60 ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 59,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

naftemporiki.gr